Colegiul Medicilor din Romania doreste sa incheie un acord cu Guvernul Romaniei (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Sănătatea şi Educaţia ar trebui să fie priorităţi naţionale, nu numai la nivel declarativ, şi în aceste condiţii, ar trebui alocate fonduri de 5-6 la sută din PIB, a declarat, miercuri, la Suceava, preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), prof.univ.dr. Vasile Astărăstoae. El a spus, într-o conferinţă de presă, că CMR va avea deschidere la dialog şi va solicita Guvernului încheierea unui acord prin care să fie respecte solicitările formulate de medicii din România în cadrul adunării generale a acestui for din luna martie.

Potrivit lui Astărăstoae, CMR nu este adeptul stărilor conflictuale, ci a dialogului, dar în cazul în care nu vor fi luate măsuri urgente pentru a fi redate drepturile acestei categorii profesionale, medicii români vor urma modelul de protest al colegilor lor din Israel, Slovacia sau Cehia şi îşi vor da demisia din sistem, iar medicii de familie vor rezilia contractele cu Casa de Asigurări de Sănătate. Şeful CMR a spus că nu e nevoie ca toţi cei 43 000 de medici din România să-şi dea demisia, ci e suficient ca doar 7000 dintre aceştia să demisioneze pentru ca sistemul să se blocheze. “Spre exemplu, dacă din cei 624 de medici specialişti ATI, 300 şi-ar da demisia, chirurgia şi ATI din spitale s-ar bloca”, a spus Astărăstoae. El a explicat că acceptarea solicitărilor formulate în cadrul adunării generale a CMR din luna martie nu este negociabilă, dar că poate fi acceptat un calendar de aplicare a acestor solicitări.

Preşedintele CMR a arătat că printre măsurile imediate propuse de AG a CMR se numără crearea unor condiţii de muncă decente pentru medici pentru a putea fi asigurate un act medical de calitate şi siguranţa pacienţilor, majorarea veniturilor medicilor astfel încât venitul minim al unui medic sau medic rezident să fie echivalent cu trei salarii medii pe economie, să se precizeze expres că medicul nu este funcţionar public şi nici echivalent al acestuia, necondiţionarea calităţii de membru al CMR de încheierea asigurării de malpraxis, renunţarea la blamarea medicilor sau deblocarea posturilor în sistemul sanitar.

Astărăstoae a mai ţinut să precizeze că un medic rezident din România are un salariu de 800 de lei pe lună, în timp ce medicii rezidenţi din alte ţări ale Uniunii Europene au minimum 1200 de euro pe lună.


Intră acum și în grupul de