Vosganian: Suceava este singurul loc unde armenii au construit cele mai multe biserici si manastiri


Intră acum și în grupul de

În acest an, vor fi organizate ample manifestări la împlinirea a 500 de ani de la înfiinţarea mănăstirii Hagigadar, a anunţat joi la Suceava preşedintele Uniunii Armenilor din România, Varujan Vosganian. El a declarat într-o conferinţă de presă că mănăstirea Hagigadar, construită în anul 1512 lângă Suceava, este prima mănăstire ortodoxă care s-a construit în afara ţinuturilor istorice şi a Ţinuturilor Sfinte.

Vosganian a arătat că în luna august va veni la Hagigadar patriarhul tuturor armenilor, iar invitaţii au fost făcute şi conducerii Guvernului Armeniei, dar şi către conducerea guvernului României. „Vor fi oficialităţi de primă mărime”, a spus preşedintele Uniunii Armenilor din România.

El a mai arătat că pe lângă festivităţile organizate va avea loc şi o dezbatere de natură ştiinţifică privind rolul diasporei armene şi rolul ei în municipiul Suceava. „Suceava este un oraş unic în felul său. Eu nu ştiu să existe în Europa un oraş în care armenii să fi construit două mănăstiri, două biserici şi o capelă. Este din punct de vedere religios probabil locul cel mai luminos în diaspora armeană de până la al doilea război mondial”, a mai spus Varujan Vosganian.

Biserica mănăstirii Hagigadar, care înseamnă „biserica dorinţelor” este un important loc de pelerinaj pentru armenii din România şi din diaspora. De peste o sută de ani, în duminica din preajma sărbătorii Adormirii Maicii Domnului are loc pelerinajul de hramul Mănăstirii Hagigadar. Mănăstirea Hagigadar a fost construită în anul 1512 de doi fraţi, negustori armeni.


Intră acum și în grupul de