Secretarul de stat in MDRT, Achim Irimescu, catre fermierii suceveni: „Fără tineri în agricultură nu vom mai avea ce mânca în curând”


Intră acum și în grupul de

Secretarul de stat în MDRT, Achim Irimescu, le-a spus joi fermierilor din judeţul Suceava că în România există o situaţie aparte, în condiţiile în care peste 55 la sută din lucrătorii din agricultură au peste 55 de ani, iar doar sub şase la sută dintre lucrători au sub 35 de ani. „Fără tineri în agricultură nu vom mai avea ce mânca în curând”, a spus Irimescu subliniind că a propus Comisiei Europene ca tinerilor să li se acorde bani în plus la subvenţia la hectar, iar primele pentru instalare pentru tineri să crească la 70.000 de euro.

Totodată, secretarul de stat în MADR a mai arătat că pieţele agro-alimentare vor trebui să fie doar pentru producătorii direcţi. „La piaţă să nu mai ajungă samsarul, ci producătorul”, a spus Irimescu adăugând că acum se înregistrează o anomalie când în pieţe sau pe marginea drumului se vând produse importate la negru ceea ce reprezintă concurenţă neloială. „Nu trebuie să ne ascundem, dar tendinţa consumatorului este să se uite la produsele cele mai ieftine”, a spus Achim Irimescu. El le-a mai spus fermierilor suceveni că producţia agricolă nu se mai face după ureche şi că trebuie să fie cuplaţi la noile tehnologii care să aducă beneficii mai mari. „Trebuie să mergem în ritmul european”, a declarat Irimescu la Suceava.

El a mai explicat că în cadrul Politicii Agricole Comune (PAC) 2014-2020, se vor impune mai multe condiţionalităţi pentru obţinerea fondurilor din partea UE, menţionând că aceste fonduri alocate vor creşte, de la 180 euro/ha la 210 euro/ha, dar că se vor plăti în integralitate dacă sunt îndeplinite condiţii de menţinere a păşunilor, de culturi diversificate, dar să existe şi o zonă de interes ecologic care să reprezinte minim 7 la sută din suprafaţă.

Irimescu a arătat că dacă nu se respectă aceste condiţii, se vor retrage până la 30 la sută din sumele ce urmează să fie plătite ca subvenţie la hectar, dar a precizat că aceste condiţionalităţi sunt pentru exploataţii mari, în timp ce pentru micii producători va exista o schemă simplificată, cu beneficii aparte. Potrivit secretarului de stat în MADR, şi micii producători au o contribuţie importantă, iar PAC prevede că aceştia să beneficieze de o schemă simplificată, urmând să primească o sumă maximă care să-i permită să rămână în sistem.


Intră acum și în grupul de