Victor Ponta: „Ne pregatim pentru 1 ianuarie 2014. Speram ca vom fi printre primele locuri la gradul de absorbtie al fondurilor europene” (VIDEO)

Primul-ministru Victor Ponta a declarat, joi, la Suceava, că imediat după alegerile parlamentare, în viitorul guvern, nu va mai fi ministru pentru afaceri europene, ci ministru pentru fonduri europene care va strânge sub autoritatea sa directă autorităţile de management, organismele intermediare pentru că acum sunt împărţite la diferite ministere. „Nu reuşim într-o lună să reparăm ce s-a stricat în atâţia ani. Ne pregătim pentru 1 ianuarie 2014 învăţând din tot ce nu a mers bine în acest buget 2007-2013 şi sperând că vom fi, nu pe ultimul loc, cum suntem acum la gradul de absorbţie, ci printre primele locuri. Am discutat cu primul ministru polonez, am cerut asistenţă pe această temă. De asemenea, am discutat cu cancelarul Austriei care ne va sprijini. Sunt convins că putem şi noi să facem”, a spus Ponta.

El a arătat că un punct important de pe ordinea de zi a Consiliului European de la sfârşitul lunii iunie este legat de creşterea economică şi locuri de muncă, iar al doilea punct este legat de bugetul UE 2014-2020, exact ceea ce s-a discutat la Bucureşti cu alţi nouă prim miniştri şi preşedintele Comisiei Europene. „Este obligaţia mea şi este cea mai dificilă provocare a guvernului pe care îl conduc, acela de a asigura pentru 2014-2020 un mecanism administrativ care funcţioneze mult mai bine ca să nu mai păţim ce am păţit acuma, când banii stau la Bruxelles şi noi ne împrumutăm de la instituţii financiare internaţionale şi de la bănci”, a spus premierul.

El a explicat că aceste aspecte nu au legătură cu preşedintele ţării, nici în România şi nici în Ungaria, Bulgaria sau Polonia pentru că nu au atribuţii privind bugetul UE şi mecanismele adminitrative de absorbţie a fondurilor structurale şi de coeziune. „Asta are de făcut Guvernul actual şi guvernele actuale, indiferent cine le conduce”, a spus Ponta.

Întrebat dacă va mai discuta cu preşedintele despre participarea la Consiului European el a arătat că se va întâlni cu Traian Băsescu luni când este şedinţă CSAT şi va fi şi ceremonia de învestire a noul ministru al Culturii, Puiu Haşotti şi „eventual” Ecaterina Andronescu la Educaţie. „Atunci sigur că voi fi la Palatul Cotroceni pentru acele proceduri”, a mai spus Ponta.