Nechifor: „Sunt convins ca Guvernul va intelege ca Suceava trebuie sa devina un oras curat, care sa beneficieze de un sistem de management al deseurilor”


Intră acum și în grupul de

Conferinta de presa la sediul Palatului Administrativ Suceava

Catalin Nechifor, presedintele CJ Suceava:

“Există doua dificultăţi majore: groapa de gunoi pentru care de prea mult timp ne chinuim să găsim o solutie. Din 2005 ştiam clar că vom închide gropi neconforme. Avem o dificultate de moment legată de groapa de la Botoşani care se va închide în curând. Banii publici îi dăm pe gunoi în loc de investiţii. Căutam soluţii.

E posibil să ne trezim cu o situaţie similară cu cea de la Napoli. Nu doresc asta. Voi cere situaţia financiară şi pe volume de gunoi transportat în judeţ. Din păcate, nu am reuşit să ajungem la o concluzie de ce suntem în întârziere cu cele 2 gropi integrate. Ar mai fi o variantă la Darabani, dar e foarte scump. Sunt convins că Guvernul va înţelege că Suceava trebuie să devină un oraş curat, care să beneficieze de un sistem de management al deşeurilor. O astfel de bombă ecologică poate afecta întreaga regiune. De aia trebuie să fim atenţi. Nimeni nu îşi doreşte ca Suceava să fie plină de gunoaie. Îmi doresc o colaborare bilaterală cu partenerii din Ucraina pentru securizarea frontierei şi cooperarea economică şi socială. Am cerut situaţia arieratelor din judeţ şi situaţia proiectelor de dezvoltare pe termen scurt. Termenul final pentru primari este 5 iulie.

Vom încerca deblocarea proiectelor. Va mai fi o chestiune de analizat: strategia lui Flutur pentru 2014-2020. Avem informaţii şi despre finanţarea care s-a dat firmei care a făcut-o şi e PDL. S-a executat un audit de performanţă pentru lucrările la drumurile din judeţ. Ne interesează să fim asiguraţi că investiţiile s-au făcut în conformitate cu solicitările. După audit vom cere şi expertize tehnice şi chiar decuparea asfaltului pentru a vedea dacă s-a respectat soluţia tehnică impusă la licitaţii. Dacă s-a greşit trebuie să ne asumăm asta public, iar cei care au greşit vor trebui să plătească inclusiv financiar. Sunt bani europeni în joc. De săptămâna viitoare în Consiliul Judeţean va funcţiona o linie telefonică automată care va înregistra orice mesaj transmis de suceveni care vizează actele de corupţie. Fac asta pentru că există “folclor” foarte mult şi mi-am propus să fiu transparent şi nu vreau ca proiectul meu la Consiliul Judeţean să fie asociat cu zone de influenţă sau grupuri.

Văd că se aduce în dezbaterea publică comunicarea gen agresiune, luptă şi bătaie. Mă surprinde că Flutur nu a înţeles că nu mai merge cu bătaia, cu lupta. Cred că Flutur ar trebui să înţeleagă ce trebuie să facem şi să lucrăm cu cărţile pe masă. Dacă vrea să ne batem, o facem. Mergem într-un birou şi gata. Îl văd că iar caută cherosen, soldaţi tranşee şi tot felul de arme. Vreau să facem administraţie şi să implicăm mai puţin politicul în actul administrativ. Vrem să fim parteneri şi cei care înţeleg acest mesaj vor fi trataţi într-o manieră corectă şi echidistantă. Mi-aş dori ca Flutur să lase toporul deoparte. E limpede că Băsescu nu poate coabita cu Guvernul Ponta. E limpede că orice tentativă de a construi alături de Băsescu e sortită eşecului. Cred că putem organiza alegerile parlamentare odată cu cele prezidenţiale şi odată cu referendum la populaţie, la costuri scăzute. Servicii ale statului român au început să aibe ingerinţe în mediul politic.

Site-ul Monitorului de Suceava e plin de mesaje venite de la STS cu IP la vedere. STS e un aparat al statului care se ocupă cu alte chestiuni. Cer public celor care controlează sistemul să ia măsuri. Trebuie încetat categoric. În campanie mesajele au fost coordonate categoric împotriva USL şi a mea. Nu cer vărsare de sânge. Doresc numai să ni se spună cine a coordonat aşa ceva.”


Intră acum și în grupul de