Specialistii din Ministerul Sanatatii au constatat ca epidemia de meningita din judetul Suceava nu prezinta risc major pentru populatie


Intră acum și în grupul de

La solicitarea ministrului Sănătăţii, dr. Vasile CEPOI, o echipă de specialişti epidemiologi din Ministerul Sănătăţii şi Institutul Naţional de Sănătate Publică a evaluat situaţia epidemiologică din judeţele Suceava şi Botoşani privind cazurile de meningită acută virală înregistrate în ultima perioadă.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătăţii, pe baza evaluărilor efectuate şi a datelor colectate atât din sistemul sanitar, cât şi din cel de învăţământ local, specialiştii epidemiologi au constatat că, în prezent, nu există în aceste două judeţe o epidemie cu risc major pentru starea de sănătate a populaţiei, dar se înregistrează un număr crescut de cazuri de îmbolnăvire.

Din această cauză, este necesară menţinerea cu rigurozitate a măsurilor de igienă privind aprovizionarea cu apă potabilă, prelucrarea şi neutralizarea apelor reziduale de canalizare cu deversare în apele de suprafaţă, precum şi respectarea normelor de igienă personală (spălatul frecvent pe mâini) pentru a evita apariţia focarelor epidemice în comunităţile urbane şi rurale din aceste zone.

Conform ultimelor date din data de 4 iulie 2012, în judeţul Suceava erau înregistrate 146 de cazuri de îmbolnăvire, iar în judeţul Botoşani un număr de 44 cazuri. Cele mai numeroase cazuri au fost înregistrate în cele 2 municipii reşedinţă de judeţ -Suceava, respectiv Botoşani, aproape în exclusivitate la copii şi adolescenţi.

Sursa citată precizează că în majoritatea cazurilor, boala a fost precedată de îmbolnăviri digestive, iar transmiterea infecţiei s-a realizat prin deficienţe de igienă (mână murdară, scăldat în ape de suprafaţă necontrolate, evacuare necorespunzătoare a rezidurilor în sistemul de canalizare etc), respectiv prin număr crescut de evenimente generate de festivităţile colectivităţilor preşcolare şi şcolare de sfârşit de an şcolar cu participarea unui număr crescut de copii de pe teritoriul judeţelor, sau interjudeaţean.

Evoluţia situaţiei epidemiologice din regiune rămâne în monitorizarea autorităţilor sanitare şi a celor ale administraţiei publice locale pentru stingerea transmiterii bolii în comunitate.

Menţionăm că, toate cazurile de meningită acută virală înregistrate au fost cazuri uşoare sau medii, fără deces. Mulţi dintre cei afectaţi au fost complet vindecaţi şi externaţi după ce au primit îngrijiri medicale în unităţile sanitare cu paturi.

Foarte important, pentru aceste tipuri de infecţii nu există vaccin sau medicamente, motiv pentru care igiena personală şi comunitară rămân sigurele modalităţi de prevenţie.

În condiţiile atmosferice din ultima perioadă (căldură extremă, vijelii, ploi torenţiale etc), enterovirusurile cauzatoare de infecţii digestive, în special la copii, s-au înmulţit rezultând în unele teritorii un număr crescut de îmbolnăviri.

Aceste infecţii transmise pe cale digestivă cauzează o varietate mare de îmbolnăviri, ca de exemplu:infecţiile gastroenterale (febră, crampe abdominale, greaţă, vărsături, diaree), infecţii oculare (conjuctivite), infecţii orofaringiene (angine) şi, în situaţii mai grave, meningite acute virale, se mai arată în comunicatul Ministerului Sănătăţii.


Intră acum și în grupul de