Presedintele CJ Suceava, Catalin Nechifor, vrea sa se revina la preluarea prin rotatie a presedintiei CDRNE (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Şeful administraţiei judeţene sucevene, Cătălin Nechifor, a declarat, luni, că doreşte ca preşedinţia Consiliului de Dezvoltare Regională Nord Est (CDRNE) să fie preluată prin rotaţie de fiecare dintre cei şase preşedinţi de Consilii Judeţene din Regiunea de NE.

Întrebat într-o conferinţă de presă dacă va prelua funcţia de preşedinte al CDRNE care a fost deţinută, în ultimii patru ani, de Gheorghe Flutur, în calitate de preşedinte al CJ Suceava, Nechifor a spus că în acest organism se va intra în normalitate şi se va respecta Regulamentul ce prevede preşedinţie rotativă pentru câte un an pentru fiecare judeţ component. „Preşedinţia CDRNE este rotativă, un preşedinte de Consiliu judeţean deţine preşedinţia acestui organism timp de un an. Ce s-a făcut în ultimii patru ani a dat peste cap această regulă şi nu o mai repetăm”, a spus Nechifor.

El a arătat că a discutat cu preşedinţii CJ Bacău, Vaslui şi Iaşi şi urmează să discute şi cu cei din Botoşani şi Neamţ, astfel încât la prima reuniune a CDRNE, ce va fi convocată după consultarea cu directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord Est, să se revină în cadrul regulamentelor de funcţionare.

Nechifor, care este şi liderul PSD Suceava, a subliniat că în CDRNE decizia a fost politizată în ultimii patru ani pentru că hotărârile se luau doar cu votul preşedinţilor din Suceava, Iaşi, Neamţ şi Botoşani. „S-a decis în patru ceea ce trebuie să facă toţi şase. Eu îmi doresc ca deciziile să fie luate prin consens. Colectivul de şase preşedinţi să conducă şi nu o persoană”, a spus preşedintele CJ Suceava.

Ulterior, el a declarat că politizarea deciziei în Consiliul de Dezvoltare Regională Nord Est a dus la politizarea proiectelor cu finanţare europeană şi din acest motiv există suspiciuni ale Comisiei Europene privind modul în care s-au aprobat aceste finanţări. „Din cauza politizării deciziei în acest organism nu s-a asigurat ritmul suficient de mare pentru accesarea de fonduri europene. Nu întotdeauna cei care depuneau proiecte susţinute politic aveau şi proiecte bune”, a mai spus Nechifor.

Fostul preşedinte al CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a fost desemnat, în 2008, după ce a câştigat preşedinţia CJ Suceava, preşedinte al CDRNE, iar în 2009, când preşedinţia organismului trebuia preluată de preşedintele CJ Iaşi, s-a amânat predarea mandatului, iar în 2010, Flutur a fost votat să conducă în continuare CDRNE.

Potrivit articolului 3 din Regulamentul de organizare şi funcţionare a Consiliului pentru Dezvoltare Regională Nord-Est publicat în Monitorul Oficial nr. 987 din 27 octombrie 2004, Consiliul pentru Dezvoltare Regională alege un preşedinte şi un vicepreşedinte, care nu pot fi reprezentanţi ai aceluiaşi judeţ, iar aceste funcţii sunt îndeplinite, prin rotaţie, pentru un mandat de câte un an, de către preşedinţii Consiliilor Judeţene.


Intră acum și în grupul de