Prefectul Florin Sinescu sustine ca judetul Suceava are nevoie de rachete antigrindina pentru a fi protejat de intemperiile naturii (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Intemperiile înregistrate de la începutul verii, pe raza judeţului Suceava, nu au trecut fără să lase pagube în urmă. Potrivit declaraţiilor făcute de prefectul judeţului Suceava, Florin Sinescu, care este şi şeful Serviciului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută pe parcursul zilei de marţi, există o ciclicitate a fenomenelor meteo o dată la doi ani iar din fericire, anul acesta, nu au avut amploarea celor din 2008 sau 2010.

Comisiile constituite prin ordinul prefectului au finalizat inventarierea tuturor pagubelor înregistrate pe raza judeţului iar valoarea totală a acestora se ridică la suma de peste 35, 8 milioane lei, fiind vorba despre daune aduse atât locuinţelor şi infrastructurii cât şi culturilor agricole.

Potrivit prefectului judeţului cele mai afectate localităţi au fost Grămeşti, Bălcăuţi, Muşeniţa, Dorneşti, Zamostea şi Muşeniţa, fiind vorba de aproape 140 de case particulare şi peste 6 km de drumuri şi două podeţe.

Din nefericire cel mai mult de suferit au avut culturile agricole care după ce au fost lovite de grindină au trebuit să se confrunte şi cu canicula fiind afectată o suprafaţă de peste 12.000 de hectare de teren cultivate cu porumb, cartofi, floarea sorelui, grâu, orz sau legume.

Valoarea totală a pagubelor înrregistrate în agricultură se ridică la peste 34 milioane de lei.

“Am avut dicuţii alături de reprezentanţii APIA cu preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, în vederea identificării unor soluţii de ajutor a persoanelor care au avut de suferit asta ca măsură luată pe termen scurt, iar pe termen lung am luat hotărârea de a realiza o notă de fundamentare pentru promovarea unei Hotărâri de Guvern pentru realizarea în judeţul Suceava a unor puncte de lansare în cadrul sistemului naţional antigrindină. Este un program naţional care se derulează în România până în anul 2024, dar intenţionăm ca judeţul Suceava să facă parte din acest program cât mai repede”, a declarat Florin Sinescu.

În Moldova, funcţionează în acest moment două unităţi de combatere a grindinei cu rachete cu ioni de argint, una la Iaşi şi cealaltă la Focşani cu 16 puncte de lansare în total dar care nu poate oferi acoperire şi judeţului Suceava.


Intră acum și în grupul de