Activitati desfasurate de cadrele MAI in cadrul campaniei „Voteaza legal!”


Intră acum și în grupul de

Comunicat de presa

În perioada 23 – 26 iulie 2012, poliţiştii suceveni au derulat mai multe activităţi de informare şi conştientizare a cetăţenilor cu privire la riscurile şi consecinţele în plan juridic generate de încălcarea legislaţiei electorale. Acţiunile s-au derulat în cadrul campaniei desfăşurate la nivel naţional de Ministerul Administraţiei şi Internelor – „Votează legal!”.

În data de 24 iulie poliţiştii au distribuit materiale preventive în zona şi în incinta staţiei de transport călători CFR din Burdujeni, Suceava. De asemenea, au fost lipite afişe de campanie pentru responsabilizarea cetăţenilor şi prevenirea turismului electoral.

În data de 25 iulie poliţiştii de prevenire şi poliţişti din cadrul Secţiei Păltinoasa s-au deplasat în comunele Valea Moldovei, Păltinoasa şi Berchişeşti unde au distribuit 450 de pliante şi au afişat 20 de afişe la unităţile de alimentaţie publică şi în alte locuri care asigură vizibilitate.

O atenţia deosebită a fost acordată comunităţii de rromi din satul Mironu, purtându-se discuţii cu cetăţenii, fiind prezentate prevederile Legii 3/2000 modificată referitoare la încălcarea legislaţiei electorale cu privire la referendum (infracţiunile şi pedepsele prevăzute).

Li s-au menţionat cetăţenilor şi prevederile art. 43 alin. 5 din Legea 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, în care se menţionează că: “Biroul Electoral Central va înainta copiile listelor electorale permanente, respectiv tabelele electorale utilizate în cadrul secţiilor de votare Autorităţii Electorale Permanente, care le va verifica în vederea depistării eventualelor voturi multiple, în termen de 60 de zile de la data referendumului. În situaţia în care Autoritatea Electorală Permanentă va constata existenţa unor persoane care şi-au exercitat votul de mai multe ori, va sesiza organele de urmărire penală în aplicarea prevederilor art. 54 alin. 2 (Pedeapsa, închisoare de la 6 luni la 5 ani, se aplică şi persoanei care votează fără a avea drept de vot ori alegătorului care votează de mai multe ori în ziua referendumului).”

Potrivit Legii nr. 3/2000, art.54, alin.1- Promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze în cadrul referendumului se pedepseşte cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani.
Pedeapsa de mai sus se aplică şi persoanei care votează fără a avea drept de vot ori alegătorului care votează de mai multe ori în ziua referendumului, conf. alin. 2 din articolului de mai sus.

Toate aceste aspecte au fost discutate şi cu cetăţenii identificaţi în data de 26 iulie 2012 în zona pieţei agroalimentare din Burdujeni, unde au fost distribuite 300 de materiale preventive.

Concomitent, poliţiştii de prevenire şi cei din cadrul structurilor rutiere au derulat activităţi de informare cu operatorii de transport rutier în vederea prevenirii turismului electoral, prezentând legislaţia şi pedepsele aplicabile în acest caz.

Jandarmii din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Suceava au desfăşurat activităţi de informare a cetăţenilor şi au distribuit pliante pe parcursul acestei săptămâni, în zona centrală a municipiului Câmpulung Moldovenesc, în timpul desfăşurării Festivalului Internaţional de Folclor „Întâlniri Bucovinene”, în zona centrală a comunei Vatra Moldoviţei şi în apropierea Mănăstirii Moldoviţa, în zona centrală a oraşului Gura Humorului şi în apropierea pieţei agroalimentare, precum şi în zonele centrale din oraşele Rădăuţi, Vatra Dornei şi Vicovu de Sus.

Poliţiştii de frontieră au desfăşurat activităţi de informare în P.T.F. Siret unde li s-au înmânat au desfăşurat activităţi de informare şi au distribuit pliante participanţilor la trafic, precum şi în localităţile de frontieră Vicovu de Sus, Straja, Brodina şi Ulma.

Centrul Judetean de Comunicare Suceava


Intră acum și în grupul de