Romanii sarbatoresc „Saptamana Mondiala a Alaptatului”


Intră acum și în grupul de

România sărbătoreşte în perioada 1-7 august 2012, „Săptămâna Mondială a Alăptării”, informează într-un comunicat de presă, reprezentanţii Salvaţi Copiii – Filiala Suceava.

Rata alăptării exclusive în România este de doar 12,6%

Pe glob se nasc anual 136.7 milioane de copii, dintre care doar 32.6% sunt hrăniţi exclusiv prin alăptare. Conform unui studiu desfăşurat în 2011 de Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului, în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii şi UNICEF în România, rata de 12.6% este printre cele mai mici din Europa. Conform Conf.univ.dr.Nicolae Suciu, Manager IOMC, “Nutriţia are un rol fundamental în dezvoltarea copiilor. Experienţele nutriţionale din prima copilărie au efecte pe termen lung asupra sănătăţii adultului. Există dovezi consistente că populaţiile sănătoase sunt acelea care au beneficiat de o nutriţie şi îngrijiri adecvate în perioada copilăriei timpurii – inclusiv perioada prenatală. Reputaţi analişti au evidenţiat faptul că insuficienţa investiţiei brute în mame şi copii, în special în perioadele copilăriei timpurii, constituie una dintre cele mai puternice motoare de creştere a inegalităţilor în interiorul şi între naţiuni.”

Dacă în prima lună de viaţă, 31% dintre copii sunt alăptaţi exclusiv la sân, acest procent scade în urmatoarea lună la 22.7%, ajungând în luna a şasea a copilului la un procent de 3.4%, un procent foarte mic. Educaţia mamei este un factor ce influenţează alăptarea exclusivă, mamele cu studii superioare şi cele cu educaţie puţină înregistând cele mai mari procente, 15 şi respectiv, 17 . De asemenea, conform aceluiaşi studiu, prevalenţa alăptării exclusive, în mediul urban, este aproape de două ori mai mare decat în mediul rural, 15,4 fată de 9,8.

Beneficiile alăptatului exclusiv sunt foarte multe, dar din păcate, nu la fel de cunoscute. Din totalul lotului pe care s-a făcut studiul menţionat mai sus, doar 56 % dintre mame au vorbit cu medicul care le-a îngrijit în timpul sarcinii, despre alăptare, cele mai puţine mame consiliate în timpul sarcinii fiind adolescentele cu vârsta între 15-19 ani şi femeile din mediul rural.

“Alăptatul scade mortalitatea infantilă, riscul de infecţii şi de enterită ulcero-necrotică la prematuri. Copiii alăptaţi exclusiv au o mortalitate şi o morbiditate mai mică, se îmbolnăvesc mai rar şi mai greu. Din păcate, o mare parte dintre femeile din România privesc alăptatul ca o constrângere. Ele cred că nu au voie să mănânce diverse alimente sau au mai multe interdicţii, ceea ce este complet fals. Mamele trebuie să se hrănească bine şi să fie relaxate, deoarece stresul poate să scadă cantitatea laptelui”, a declarat dr. Adrian Crăciun, şeful secţiei de neonatologie din Maternitatea Cantacuzino.

Organizaţia Salvaţi Copiii, prin programul de reducere a mortalităţii infantile ‘Fiecare copil contează’, desfăşurat în România împreună cu compania GSK (GlaxoSmithKleine) România, şi-a propus ca obiectiv informarea şi educarea mamelor asupra îngrijirii şi nutriţiei corecte a copiilor şi nou-născuţilor. Programul încurajează atât alăptatul exclusiv, acolo unde este posibil, dar şi alimentaţia corectă a mamelor pe tot parcursul alăptării.

”Fiecare copil contează”

„Programul ‚Fiecare copil contează’ este un proiect de suflet pentru noi, anul trecut am reuşit ca în comunităţile în care am acţionat să nu se mai înregistreze nici un deces printre copiii mai mici de un an, ceea ce pentru noi este un real succes. Sperăm ca prin implemetarea şi derularea mai multor programe de educaţie parentală, printre care: prevenirea sarcinilor la vârste fragede, îngrijirea nou-născuţilor şi nutriţia adecvată a mamei şi copilului, dar şi de educaţie sexuală în şcoli in localităţile alese anul acesta, să putem influenţa numărul de decese în rândul celor mici.”, a precizat Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv în cadrul Salvaţi Copiii România.

Beneficiarii programului desfăşurat anul acesta vor fi: 1000 de copii sub 5 ani, mame şi gravide şi 2500 de adolescenţi şi părinţi. Programele de educare şi informare vor fi susţinute de 20 de cadre medicale şi lucrători în domeniul asistenţei sociale (doctori de familie, asistenţi medicali şi mediatori sanitari) si 50 de voluntari.

Salvaţi Copiii România este o organizaţie neguvernamentală, de utilitate publică, non-profit care, din 1990, militează activ pentru drepturile şi protecţia copilului în România.

Programele Organizaţiei sunt adresate tuturor copiilor, cu o atenţie deosebită către cei aflaţi în situaţii dificile – copiii din comunităţile dezavantajate, copiii victime ale violenţei, exploatării prin muncă, traficului sau neglijării, copiii refugiaţi, copiii cu dizabilităţi etc. În cei 21 de ani de activitate, peste 600.000 de copii au fost implicaţi în campaniile şi programele desfăşurate de Organizaţie.

Salvaţi Copiii România este membru al „Save the Children International”, cea mai mare organizaţie independentă din lume ce promovează drepturile şi protecţia copilului. Organizaţia cuprinde 29de membri şi desfăşoară programe în peste 120 de ţări.


Intră acum și în grupul de