Incepand de miercuri, gunoiul sucevenilor va fi depozitat temporar in apropierea fostei gropi de gunoi (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

În urma obţinerii avizelor necesare, deşeurile menajere adunate de la locuitorii municipiului Suceava vor fi stocate, temporar, începând de miercuri, în apropierea fostei gropi de gunoi a oraşului. Anunţul a fost făcut miercuri, de primarul Ion Lungu, care a explicat că “este vorba de o stocare temporară, de două-trei luni, urmând ca deşeurile să fie apoi duse la un depozit autorizat.

Potrivit edilului-şef sucevean, este posibil ca o parte din gunoi să fie folosit şi pentru închiderea fostei gropi de gunoi a oraşului întrucât trebuie să fie create pante.

Primarul a spus că, în paralel, se urgentează finalizarea primei celule a depozitului ecologic ce se construieşte cu fonduri europene în zona localităţii Moara şi a menţionat că va exista posibilitatea, ca până la finalizarea staţiei de epurare de la noul depozit ecologic, să se poată depozita deşeuri şi în noua locaţie.

Ion Lungu a arătat că în ceea ce priveşte depozitarea deşeurilor, „gluma se îngroaşă în ţară” în condiţiile în care în 17 judeţe nici nu au început lucrările la noile depozite ecologice. El a arătat că din 2009, de când groapa de gunoi a municipiului a fost închisă, municipalitatea a achitat aproximativ 1,5 milioane de euro doar pentru transportul deşeurilor la gropile de gunoi din Fălticeni şi apoi Botoşani.

Toate gropile de gunoi din judeţul Suceava au fost închise din iulie 2011, iar primăriile transportă deşeurile la gropi de gunoi din alte judeţe. Potrivit Acordului de mediu, în judeţul Suceava urmează să fie construite două depozite ecologice de deşeuri, unul în zona municipiului Suceava, iar un al doilea, pentru zona de munte, va fi amplasat în zona comunei Pojorâta. Pe lângă cele două depozite ecologice, întregul proiect, în valoare de 63 de milioane de euro, prevede înfiinţarea a 5.000 de puncte de colectare a deşeurilor şi şapte staţii de transfer. Proiectul cu finanţare europeană este blocat în condiţiile în care sunt contestate mai multe licitaţii în vederea executării acestor investiţii.


Intră acum și în grupul de