Intră acum și în grupul de
În ciuda vremii nefavorabile de duminică, peste 400 de suceveni au asistat la cea de-a VII-a ediţie a Festivalului „Tarafuri şi Fanfare”, desfăşurată în municipiul reşedinţă de judeţ.
Dacă la început trebuia să aibă loc la Muzeul Satului Bucovinean, din cauza vremii ploioase şi a instabilităţii atmosferice, festivalul a fost mutat la sala Dom’ Polski din Suceava.
Deşi iniţial a apreciat că la ediţia din acest an a Festivalului „Tarafuri şi Fanfare” vor participa în jur de 1.000 de oameni, directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, se consideră mulţumit de publicul prezent duminică seară în incinta Casei Polone din oraş. „Având în vedere vremea capricioasă, apreciez efortul oamenilor de a ieşi din case pentru a participa la o manifestare ce se doreşte a fi de tradiţie, la Suceava. Mă declar mulţumit de numărul participanţilor şi reamintesc faptul că evenimentul a fost unul de nişă (pentru cunoscători)”, a declarat pentru NewsBucovina.ro, directorul instituţiei sucevene.
În calitate de amfitrion al manifestării, talentatul rapsod popular maramureşean Grigore Leşe i-a adus şi în acest an în faţa publicului de la Suceava, pe unuii dintre cei mai talentaţi ţărani români, păstrători ai tradiţiilor şi deţinători ai secretelor muzicii populare de calitate. Leşe a subliniat că a adus la Suceava cele mai frumoase muzici pe care le-a întâlnit în România.
„Am adus cu mine oameni de aur, care nu umblă numai după bani, care cântă şi de drag (…) << Clanul Diavolului >> din Sighetul Marmaţiei reprezintă un grup de muzicanţi ţărani din Maramureş ce au instrumente care au pătruns mai târziu în hotarul satului. Ei numesc vioara << ceteră >>, toba << dobă >>, iar chitara << zongoră >>, ceea ce arată câte suflete are folclorul românesc. Oamenii aceştia joacă, cântă, strigă, sunt drăcoşi, de aici şi denumirea de << Diavol >> “, a explicat Grigore Leşe.
Pe scenă au mai evoluat: Lăutarii din Goicea (Dolj), Nea Costică Lăutarul din Cezieni (Olt), Muzicanţi din cătunele de munte de pe Valea Idicelui (Mureş), Fanfarele din Forăşti şi Fântânele (Suceava).
Spectacolul a durat patru ore, cu pauză de 10 minute între fiecare oră. Pasionaţii genului au fost captivaţi de frumuseţea reprezentaţiilor, majoritatea rămânând până la finalul manifestării.
Intră acum și în grupul de