Politia vrea ca scolile sa redevina ce au fost – doar unitati de invatamant!


Intră acum și în grupul de

Poliţiştii suceveni au anuntat ca vor patrula permanent în zona şcolilor din localităţile judeţului, fiecare şcoală urmând să fie monitorizată de un poliţist, dar va fi iniţiat şi un program de pregătire juridică a elevilor cu prezentarea adaptată a Codului Penal pentru ca minorii să înţeleagă care sunt delictele.

Conducerea IPJ Suceava a anunţat, duminică, într-un comunicat de presă, că a dispus ca, de la începerea anului şcolar, patrulele de poliţie să fie prezente în zona şcolilor, fiecare unitate de învăţământ fiind dată în responsabilitatea unui poliţist de proximitate sau care are atribuţii pe această linie şi care are îndatorirea de a monitoriza în permanenţă evenimentele din zona şi a asigura ordinea şi liniştea publică.

Totodată, fiecare unitate de învăţământ va fi inclusă în itinerariile de patrulare auto şi pedestre ale poliţiei, iar echipajele de poliţie vor fi prezente, zilnic, în zona intrărilor în şcoli, în intervalele orare în care se efectuează intrarea şi ieşirea de la cursuri a elevilor. De asemenea, conducerea IPJ Suceava a dispus supravegherea în permanenţă a traseelor de deplasare a elevilor.

Întrucât multe unităţi şcolare deţin terenuri de sport care sunt frecventate de un număr mare de copii, se vor efectua patrulări în zona şcolilor şi când elevii nu au cursuri pentru evitarea producerii de infracţiuni şi asigurarea unui climat de siguranţă a acestor zone.

Conducerea IPJ Suceava subliniază că va fi acordată o atenţie deosebită uităţilor de învăţământ din mediul rural şi arată că noua organizare a structurilor de poliţie din mediul rural permite monitorizarea permanentă şi prezenţa mai activă a poliţiştilor în zona unităţilor şcolare.

În cadrul cooperării între IPJ Suceava şi ISJ Suceava, a fost iniţiat şi un Program de pregătire juridică şi antiinfracţională a elevilor, iar lunar, specialiştii din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii vor elabora teme care să fi prezentate în orele de dirigenţie, dar şi cu prilejul altor acţiuni.

Totodată, poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii vor realiza o adaptare pentru minori a Codului Penal şi a Codului de Procedură penală pentru a conştientiza consecinţele comportamentelor de tip delictual.

Pentru a preveni accidentele în care sunt implicaţi copii, poliţiştii Serviciului de Poliţie Rutieră vor fi prezenţi în apropierea şcolilor, pe arterele de circulaţie intens tranzitate, pentru asigurarea fluenţei şi siguranţei traficului rutier la orele de maximă afluire a elevilor.

Mai mult, proprietarii de autovehicule destinate transportului şcolar vor fi instruiţi cu privire la obligaţiile ce le revin în vederea asigurării unei stări tehnice corespunzătoare şi a utilizării acestor mijloace strict conform destinaţiei.


Intră acum și în grupul de