Amenzi de peste 30.000 lei, pentru comerciantii de produse de panificatie si patiserie din judetul Suceava


Intră acum și în grupul de

Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Suceava a desfășurat o acțiune tematică de control (ANPC) cu privire la legalitatea comercializării, etichetării, prezentării și publicității pâinii, produselor de panificație, produselor de patriserie, gogoșilor și covrigilor, informează într-un comunicat de presă, comisarul şef al instituţiei sucevene, Elena Oanea.

Potrivit acesteia, au fost controlaţi 56 de operatori economici, constatându-se abateri la 41 dintre aceştia.

“Au fost dispunse următoarele măsuri: oprirea definitivă de la comercializare a 10 kg de produse, cantitate care era improprie comerciaizării și consumului uman datorită depășirii datei durabilității minimale (termen de valabilitate); oprirea temporară de la comercializare a 372 kg produse până la remedierea deficiențelor constatate, deficiențe legate de etichetarea incorectă a acestora”, precizează Oanea.

Aceasta subliniază că principalele abateri constatate au fost: depășirea datei durabilității minimale la prăjituri, produse de patiserie și blaturi de tort la operatori economici din Hânțești și Mălini; lipsa etichetelor cu elemente de identificare (denumire produs, producător) și caracterizare (ingrediente); neînscrierea pe etichete a componentelor alergene la produse de patiserie (nucă, susan); folosirea denumirii de tradițional fără aviz în acest sens de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale; neafișarea cantității nete/bucată la produsele comercializate vrac; comercializarea unor produse sub denumire incorectă, inducând în eroare consumatorul (pâine graham, pâine neagră, pâine de secară în lista ingredientelor apărând de fapt, făină albă), neînscrierea tuturor ingredientelor sau înscrierea acestora într-o formă incompletă sau incorectă.

Oanea precizează că în urma controalelor efectuate s-au aplicat un număr de 46 de sancțiuni contravenționale, dintre care 25 de avertismente și 21 de amenzi în valoare de 32.000 lei.

Şefa CJPC Suceava transmite câteva sfaturi consumatorilor: „La cumpararea produselor de panificație, patiserie, a gogoşilor şi a covrigilor acordaţi o atenţie deosebită aspectului exterior al produsului pentru a vă forma o primă apreciere asupra gradului de prospeţime al acestuia. Nu achiziţionaţi produse cu miros sau/şi culoare modificate, cu pete de mucegai, cu aspect de vechiş Urmăriţi modul de etichetare a produselor de patiserie şi nu cumpăraţi produse preambalate şi neetichetate. Refuzaţi să cumpăraţi produse de patiserie-cofetărie pentru care aveţi îndoieli privind gradul de prospeţime, calitate şi modul de informare prin etichetare. Refuzaţi să cumpăraţi produse de patiserie preambalate pe care nu este înscrisă data durabilităţii minimale/data limită de consum sau dacă aceasta este modificată sau depăşită. La cumpărarea produselor, solicitaţi şi păstraţi bonul de casa pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doriţi să reclamaţi calitatea/siguranţa unui produs. Nu cumpăraţi produse din locuri neautorizate – comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condiţiile optime de transport, depozitare şi comercializare”, transmite Elena Oanea în comunicatul de presă.


Intră acum și în grupul de