Fetita de 11 ani rapusa de „pojar”, la Suceava. DSP Suceava trateaza cu nonsalanta cazul. (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

O fetiţă care peste câteva zile ar fi împlinit frageda vârstă de 12 ani, elevă în clasa a IV-a la şcoala generală din Izvoarele Sucevei, a decedat luni în cadrul secţiei de Reanimare a Spitalului Judeţean Suceava, printr-o complicaţie a rujeolei, boală cunoscută sub tradiţionala denumire de „pojar”.

Conform şefului DSP Suceava, Ludovic Abiţei, pacienta era din Brodina de Sus. Micuţa a fost adusă la spital după cinci zile de evoluţie a bolii la domiciliu, fiind diagnosticată de medicul de familie din comună. A doua zi a fost internată la Spitalul Rădăuţi, iar în următoarea zi a fost internată la Spitalul Judeţean Suceava.

Deoarece fetiţa a ajuns la Suceava cu fenomene de insuficienţă respiratorie şi cardiacă, aceasta a stat tot timpul în reanimare. „Serologic s-a confirmat existenţa rujeolei, s-au prelevat probe din organe şi au fost trimise la o analiză anatomopatologică, însă suntem convinşi că vom primi aceeaşi confirmare. Ne confruntăm cu un deces într-un focar despre care spuneam noi că se va limita la o evoluţie firească a bolii copilăriei, cunoscută în popor sub denumirea de << pojar >> . În ultimii cinci ani, la Suceava, nu am avut cazuri de rujeolă cu deces”, a declarat Ludovic Abiţei.

Acesta a precizat că de la începutul lunii martie, până în prezent, au fost internate 11 persoane diagnosticate cu rujeolă, toate din Brodina de Sus, la ora actuală 5 dintre acestea fiind internate la Spitalul din Rădăuţi.

Până ieri figurau înregistrate 586 de cazuri de îmbolnăvire cu rujeolă la nivelul judeţulului Suceava.

„Colegii noştri de la Câmpulung s-au deplasat marţi în localitatea Brodina de Sus, împreună cu medicul de familie. S-a făcut triajul clinic al tuturor elevilor prezenţi la şcoală, s-au distribuit substanţe dezinfectante, s-au făcut recomandări de prevenire a apariţiei altor cazuri. Ancheta epidemiologică este în curs de derulare. Analizăm antecedentele vaccinale ale fiecărui copil în parte, pentru ca împreună cu Ministerul Sănătăţii să luăm decizia dacă vom interveni cu o vaccinare suplimentară”, a explicat directorul executiv adjunct medical, dr. Cătălina Zorescu.

Aceasta a spus că rujeola este o infecţie care se transmite pe calea aerului, destul de greu de stăpânit.


Intră acum și în grupul de