Autoritatile sucevene se pregatesc pentru iarna. Vezi ce masuri a luat prefectul Florin Sinescu in acest sens


Intră acum și în grupul de

Primul ministru Victor Ponta a susţinut vineri o videoconferinţă în care au fost stabilite măsurile ce se impun în vederea pregătirii pentru iarnă, fiind abordate teme precum deszăpezirea, încălzirea în şcoli, şi în general despre stadiul pregătirilor pentru lunile de iarnă, informează Prefectura Suceava, într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, Instituţia Prefectului judeţului Suceava a iniţiat o serie de măsuri în ceea priveşte asigurarea condiţiilor de desfăşurare a activităţilor economice şi sociale la nivelul unităţilor administrativ teritoriale în sezonul de iarnă 2012-2013. „Am transmis o circulară celor 114 unităţi administrativ-teritoriale din judeţ prin care le-am solicitat un inventar al tuturor utilajelor de deszăpezire pe care le deţin pentru a avea o conlucrare interinstituţională bună în situaţii critice. Deja se lucrează la centralizarea datelor primite până acum. Totodată, s-a stabilit încheierea de protocoale de colaborare între secţiile de drumuri naţionale, pentru graniţele judeţului Suceava cu judeţele Bistriţa şi Botoşani, în special pentru zona pasului Tihuţa care este predispusă la blocaje în sezonul rece.

Am solicitat primăriilor situaţia adăposturilor pentru persoanele străzii în cazul în care vor fi temperaturi extrem de scăzute. S-a dispus catagrafierea gravidelor şi a persoanelor dializate pentru a se putea interveni eficient în situaţii de blocaje ale drumurilor. S-a stabilit o întâlnire cu primarii comunelor Stroieşti şi Ciprian Porumbescu pentru clarificarea situaţiei terenurilor pe care se vor monta parazăpezi pentru protecţia căii ferate Suceava – Vatra Dornei”, precizează Florin Sinescu prefectul judeţului Suceava.

În comunicatul Prefecturii se menţionează că la nivelul judeţului Suceava este întocmit Programul comun de măsuri pentru menţinerea viabilităţii drumurilor naţionale în sezonul rece al IPJ Suceava – Serviciul Rutier şi Serviciul de Ordine Publică, SDN Suceava şi SDN Câmpulung Moldovenesc în care sunt prevăzute: verificarea semnalizării rutiere cu prioritate pe sectoarele de drum în lucru, cu declivităţi pronunţate, curbe periculoase, acostamente neconsolidate, etc; depistarea distrugerii şi/sau sustragerii mijloacelor de semnalizare rutieră şi luarea de măsuri corespunzătoare; verificarea în trafic a funcţionării sistemelor de rulare, frânare, iluminare-semnalizare, dezaburire, climatizare, dotarea cu echipamente de iarnă, în special la autovehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone; informarea stării de viabilitate şi aderenţă a drumurilor, mai ales în cazul producerii unor fenomene meteorologice care pot afecta siguranţa circulaţiei; însoţirea utilajelor de deszăpezire de către reprezentanţi ai IPJ Suceava.

Sursa citată arată că au fost inventariate sectoarele de drumuri pe care se produc în mod frecvent blocaje ca urmare a căderilor masive de zăpadă şi s-au dispus măsuri de monitorizare permanentă a acestor zone de către toate instituţiile implicate în gestionarea acestor fenomene. Cele mai des afectate porţiuni de drumuri sunt: DJ 209C Suceava-Berchişeşti, pe tronsonul dintre km 4-km6 – Moara; DJ 290 Salcea-Roşcani, pe tronsonul dintre km 9-km13 – Vereşti, Fântânele; DJ 291A Zvoriştea-Frătăuţii Noi, pe tronsonul dintre km 36-km38 – Muşeniţa; DJ 209D Moara –Siret, la km 3 şi pe tronsonul dintre km32-km37 – Stroieşti, Dărmăneşti, Şerbăuţi; DJ 209H Fălticeni-Cornu Luncii, la km 4 – Baia; DN 17A la intersecţie cu DN 2, km 83 – Bălcăuţi; DN 2, la km 424- km 426 – Bosanci, Buneşti; DN 17, la km 242- km 243 – Stroieşti.

„Până la data de astăzi, Secţia de Drumuri Naţionale Suceava, conform planului de iarnă are pregătit pentru intervenţie atât autoutilaje şi echipamente specifice proprii cât şi stocului de combustibil, lubrifianţi şi materiale antiderapante: motorină, benzină, lubrifianţi şi materiale antiderapante 919 t amestec. Secţia de Drumuri Naţionale Câmpulung Moldovenesc are asigurat necesarul pentru de carburanţi şi lubrifianţi pentru 30 de zile şi de materiale antiderapante pentru 60 de zile (3.167 t amestec şi 661 t sare). Menţionăm că este în curs de desfăşurare activitatea de montare a semnalizării verticale specifice sezonului de iarnă pe toată reţeaua de drumuri din administrare. Se continuă execuţia lucrărilor de pregătire a drumurilor pentru sezonul de iarnă.

Administraţiile locale, prin structurile proprii sau în baza unor contracte de prestări servicii cu societăţi comerciale, au capacitatea şi utilajele necesare de a acţiona operativ şi eficient în cazul unor ninsori abundente.

Direcţia judeţeană de Drumuri şi Poduri Suceava are încheiat un număr 5 contracte cu societăţi care asigură deszăpezirea drumurilor judeţene de pe raza de activitate a celor 8 baze din judeţ.

E.ON Moldova Distribuţie, Centrul de Exploatare Suceava asigură continuitatea în alimentarea cu energie electrică, prin ture operative şi realizează soluţionarea incidentelor şi deranjamentelor conform timpilor reglementaţi prin standardul de performanţă pentru serviciul de distribuţie a energiei electrice, stabilit prin Ordinul Preşedintelui ANRE nr. 28/2007”, se arată în comunicatul Prefecturii Suceava.

Sursa citată mai precizează că în data de 25 octombrie 2012, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava a dispus subunităţilor de poliţie din judeţ raportarea către Serviciul Rutier Suceava unei situaţii cu referire la sectoarele de drum vulnerabile la înzăpeziri şi pe care s-au înregistrat blocaje în trafic în urma ninsorilor abundente. În perioada imediat următoare, se va proceda la informarea administratorilor acestor drumuri în vederea asigurării materialelor antiderapante şi a utilajelor necesare menţinerii viabilităţii părţii carosabile.

“În judeţul Suceava există infrastructura de comunicaţii necesară fluxului operativ de informaţii care se derulează în cazul unor situaţii de urgenţă cauzate de ninsori abundente. În cazul alertelor meteorologice, se va asigura serviciul de permanenţă la sediul autorităţilor administraţiei publice locale şi judeţene”, a ţinut să sublinieze prefectul judeţului Suceava Florin Sinescu.


Intră acum și în grupul de