Utilizatorii Bibliotecii Bucovinei „I.G.Sbiera” pot consulta „Catalogul online” al institutiei, inca de la intrarea in imobil


Intră acum și în grupul de

Pentru a facilita efortul celor care vin şi împrumută cărţi de la Biblioteca Bucovinei „I.G.Sbiera” din Suceava, directorul a hotărât să amplaseze calculatoare ce conţin baza de date a instituţiei, la intrare în corpul B, dar şi în faţa secţiilor de împrumut.

Calculatoarele sunt puse la dispoziţia utilizatorilor pentru accesarea catalogului online, cel care conţine 95% din toate titlurile de cărţi de care Biblioteca Bucovinei „I.G.Sbiera” dispune.

Timpul de căutarea al unui volum se scurtează, în catalogul online fiind introduse toate fişele cărţilor. „Acest catalog online este practic linia de sosire pentru un proces care a început undeva în anul 2001. S-au lucrat în jur de 11 ani la introducerea celor 370.000 de lucrări pe care le avem în bibliotecă. Munca a fost una titanică mai ales pentru colegii de la Serviciul Informatică”, a declarat pentru NewsBucovina.ro, Gabriel Cărăbuş.

El a precizat că în scurt timp, în baza de date vor fi introduse şi lucrările care se găsesc la Secţia Periodice, ziare şi reviste. „Catalogul online îi ajută pe utilizatori să afle dacă volumul dorit este disponibil la raft, sau dacă este împrumutat. De altfel, odată finalizat acest proces, deja am introdus în două secţii şi cititoarele de coduri de bare. Fiecare unitate din bibliotecă deţine un cod unic de bare, astfel încât, în momentul în care cititorul doreşte să împrumute o carte, după scanare, aceasta va figura automat în fişa electronică. Acest aspect utilizează munca bibliotecarilor”, a punctat Cărăbuş.

Potrivit acestuia, începând cu data de 1 ianuarie 2012, fiecare utilizator al Bibliotecii Bucovinei beneficiază de permis cu un cod unic de bare, lucru care face posibilă corelarea între utilizator, fişa sa electronică, precum şi cărţile împrumutate sau restituite.

Directorul a menţionat că, calculatoare puse la dispoziţia utilizatorilor au fost obţinute în 2011 prin programul naţional „Biblionet – Lumea în biblioteca mea”.


Intră acum și în grupul de