Acasă Actualitate Dezbatere pe tema „Turismul cultural-religios, nevoi si perspective de dezvoltare”, la Gura...

Dezbatere pe tema „Turismul cultural-religios, nevoi si perspective de dezvoltare”, la Gura Humorului


Intră acum și în grupul de

Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord-Est organizează o masă rotundă cu titlul „Turismul cultural-religios, nevoi şi perspective de dezvoltare”, alături de actorii principali din domeniul turismului cultural-religios din regiunea Nord-Est, informează într-un comunicat de presă, reprezentanţii agenţiei.

Potrivit sursei citate, evenimentul va avea loc în data de 21 noiembrie 2012 începând cu ora 10.00, la Hotel Best Western Bucovina din Gura Humorului şi reprezintă o activitate a proiectului RECULTIVATUR – (Elaborarea unui instrument pentru includerea valorilor cultural-religioase în procesul de dezvoltare şi planificare a centrelor urbane şi comunităţilor rurale învecinate).



Turismul cultural-religios constituie doar o mică parte din veniturile realizate în sectorul turismului în România. Totodată, în România există un larg patrimoniu mobil şi imobil care constituie baza de dezvoltare pentru turismul cultural-religios.

Patrimoniul cultural-religios constituie o resursă degradabilă a României, cu un potenţial imens de dezvoltare. Dar strategia şi metodologia pentru dezvoltarea turismului cultural-religios este deficitară. Dezvoltarea acestor obiective patrimoniale în obiective turistice înseamnă formarea de parteneriate, găsirea de soluţii integrate pentru comunitate şi, nu în ultimul rând, obţinerea unor finanţări.

În document se mai arată că, odată cu dezvoltarea acestui tip de turism, se salvează de la degradare o parte din patrimoniul cultural-religios, prin găsirea unor surse de finanţare stabile, iar includerea obiectivelor cultural-religioase în cadrul unor produse turistice ar însemna şi promovarea zonei, nu numai a obiectivului.

Acest deziderat se poate realiza doar cu participarea activă a tuturor actorilor turismului cultural-religios, inclusiv a persoanelor ce locuiesc în comunităţile alăturate unor asemenea obiective.

“Prin acest proiect, până în momentul de faţă, în regiunea Nord-Est au fost inventariate 1605 obiective cultural religioase ce constituie resursele pentru dezvoltarea turismului cultural-religios.

Concluziile acestei întâlniri vor fi folosite pentru elaborarea unui Model Comun de Turism Religios pentru Sud-Estul Europei (SEE), ce va servi ca un instrument de ghidaj si suport, atât pentru agenţiile publice, cât şi pentru operatorii în turism şi alte persoane interesate în dezvoltarea acestui tip de turism. Se va urmări ca acest Model să se adreseze cât mai bine specificităţilor din domeniul turismului cultural religios din România”, mai precizează organizatorii în comunicatul de presă.


Intră acum și în grupul de



Exit mobile version