Acasă Actualitate Expozitia „Suceava periferiilor” a fost vernisata la Muzeul de Istorie din Suceava...

Expozitia „Suceava periferiilor” a fost vernisata la Muzeul de Istorie din Suceava (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Muzeul de Istorie din Suceava a găzduit, vineri, vernisarea expoziţiei „Pierdută, uitată, necunoscută: Suceava periferiilor”, un eveniment care a reunit zeci de cetăţeni dornici să revadă Suceava de altădată.

Autorul proiectului „Pierdută, uitată, necunoscută: Suceava periferiilor” este profesorul doctor în istorie Mihai-Aurelian Căruntu, cel care a prezentat publicului o faţă mai puţin cunoscută a oraşului, care a dispărut în cea mai mare parte datorită sistematizării din perioada comunistă.



Istoricul a arătat că periferia prin conservatorismul ei a avut ca duşmani modernizarea şi urbanizarea. “Tocmai la acest contact dintre urban şi rural a apărut mahalaua, un fenomen pe care îl credeam dispărut. Există o periferie de tip rural, urban, comercial şi ultracentral, un exemplu în acest sens fiind una dintre fotografiile care ilustrează faptul că Primăria din centrul Sucevei avea grajduri, în anul 1940”, a spus Căruntu.

Istoricul a explicat că în perioada austriacă s-a adoptat un stil modern occidental, un stil de faţadă, întrucât în spatele periferiei comerciale existau geamlâcuri, cerdacuri executate în stil oriental, ceea ce demonstra că tradiţia se păstra. Acesta a povestit despre evoluţia periferiei din Suceava în perioada Evului Mediu, în Epoca Modernă şi Epoca Contemporană, precum şi despre moartea periferiei în perioada comunistă.

“Odată cu instaurarea comunismului, a început un război împotriva periferiei, datorită urbanizării. Factorul care a modificat oraşul a fost industrializarea, cea care a dus la apariţia cartierelor << dormitor >> , clădiri moderne în care trăiau oamenii aduşi de la ţară, iar orăşenii locuiau la periferia oraşului”, a explicat Mihai-Aurelian Căruntu.

Practic, expoziţia vernisată vineri doreşte să arate că oraşul nostru a cunoscut de-a lungul timpului o permanentă transformare urbanistică ce a făcut să dispară, mai ales din perimetrul centrului istoric, arhitectura tradițională caracteristică târgului Sucevei.

Sub presiunea continuă a expansiunii pe verticală a noilor tipuri de locuinţă, vechiul spaţiu de locuire a dispărut, sau, în cel mai fericit caz, s-a redus dramatic, sărăcind localitatea de un fond arhitectural cu valoare uman-sentimentală inestimabilă. Fostul aspect al localităţii a supravieţuit, sporadic, la periferie, unde s-au conservat inclusiv o serie de locuințe mai mult decât centenare, parte din ele aflate sub protecţia legislaţiei în vigoare privind patrimoniul imobil.


Intră acum și în grupul de



Exit mobile version