CJ Suceava va face verificari la toate centrele de plasament din judet (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

O comisie de specialitate va evalua situaţiile specifice din toate centrele de plasament din judeţ. Anunţul a fost făcut în şedinţa de miercuri a CJ Suceava, de către şeful administraţiei judeţene sucevene, Cătălin Nechifor, care a arătat că după cazul de la centrul din Solca, unde patru fete au fost victime ale proxeneţilor, trebuie ca astfel de situaţii să fie preîntâmpinate. „Ca să preîntâmpinăm situaţii ca cele petrecute în anii trecuţi la centrul din Solca va trebui o evaluare a situaţiilor specifice în toate centrele”, a spus preşedintele CJ Suceava.

El a arătat că această evaluare trebuie făcută în timp scurt şi a menţionat că în centrele de plasament pot fi înregistrate şi situaţii dificile mai ales că sunt instituţionalizate persoane cu „un anumit comportament social”.

Ulterior, într-o conferinţă de presă, Nechifor a spus că Direcţia Generală pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava face o anchetă internă, dar că este nevoie ca şi comisia de specialitate a CJ Suceava să facă o evaluare şi să propună măsuri. El nu a exclus ca printre măsurile ce vor fi propuse de comisia de specialitate să fie şi de înlocuire a unor directori de centre. „În urma evaluării, comisia de specialitate va trebui să prezinte şi măsuri, inclusiv privind personalul”, a spus Nechifor.

Patru fete instituţionalizate în Centrul de Plasament din Solca, cu vârste între 13 şi 16 ani, au fost victime ale unui grup de proxeneţi destructurat săptămâna trecută de DIICOT Suceava. Trei dintre fete sunt în prezent reintegrate în familiile lor, iar o a patra, care a fugit în urmă cu o lună şi jumătate dintr-un alt centru, unde fusese mutată, este dată în urmărire generală. Potrivit DGASPC Suceava, cele patru fete au declarat Poliţiei, de fiecare dată când au fugit din centru, că au mers la familie şi că nu au avut legături cu persoane dubioase, negând că ar fi fost sechestrate. O grupare specializată în trafic de minori şi proxenetism a fost destructurată săptămâna trecută de DIICOT Suceava, 12 persoane fiind suspectate că au racolat minore din judeţul Suceava pe care le-au obligat să se prostitueze.


Intră acum și în grupul de