Demersuri pentru ca Olimpiada Internationala de Astronomie si Astrofizica din 2014 sa fie organizata la Suceava (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Preşedintele Asociaţiei Cluburilor pentru UNESCO a Statelor Unite ale Americii şi vicepreşedinte al UNESCO la nivel mondial, Guy Djoken, se află zilele acestea în judeţul Suceava, pentru a susţine desfăşurarea Olimpiadei Internaţionale de Astronomie şi Astrofizică din 2014, la Suceava.

Oficialul UNESCO a venit la Suceava, la invitaţia preşedintelui Societăţii Ştiinţifice CYGNUS – centru UNESCO, Victor Şutac, care doreşte ca Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică din 2014 să fie organizată sub egida UNESCO.

Invitaţia a fost lansată practic de preşedintele CYGNUS Suceava, în vara anului 2012, în timpul Academiei de vară Atlantykron şi s-a concretizat acum, la începutul lunii decembrie. Totodată, Guy Djoken a fost invitat să participe la Olimpiada Internaţională care se preconizează a avea loc în luna august 2014. Manifestarea ar avea loc cu sprijinul: CYGNUS Suceava, al Universitatii “Ştefan cel Mare” şi al Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava. Actele necesare susţinerii acestei olimpiade au fost înaintate către Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.

“L-am invitat la Suceava pentru a stabili prima legătură cu autorităţile locale de la noi. În acest sens, am fost luni dimineaţă la Primărie, acolo unde am vorbit cu domnul primar Ion Lungu, după care ne-am întâlnit cu domnul prefect şi cu cei doi vicepreşedinţi ai Consiliului Judeţean Suceava”, a declarat pentru NewsBucovina.ro, Victor Şutac.

El a precizat că pe lângă organizarea Olimpiadei Internaţionale de Astronomie şi Astrofizică, s-au discutat şi subiecte legate de posibile parteneriate între oraşe din judeţul Suceava şi oraşe din Statele Unite ale Americii. Potrivit lui Şutac, oficialul UNESCO a spus că va sprijini această iniţiativă.

“În luna iulie 2013, am fost invitaţi la o Şcoală Internaţională organizată de UNESCO la Washington. Sarcina noastră este de a alege echipa care va participa la această şcoală. Mai mult, se doreşte participarea unor oameni de afaceri suceveni interesaţi să schimbe idei cu oamenii de afaceri din S.U.A., cu scopul de a încuraja activitatea comercială din zona Sucevei”, a explicat Şutac.

Preşedintele Asociaţiei Cluburilor pentru UNESCO a Statelor Unite ale Americii, Guy Djoken, s-a întâlnit luni după-amiză cu elevii Colegiului Naţional „Petru Rareş” din Suceava, membri ai cercului de fizică NEXUS. Elevii din clasele IX-XII i-au prezentat oficialului UNESCO activitatea ştiinţifică pe care au desfăşurat-o pe parcursul anului 2012.

În cursul zilei de marţi, Guy Djoken va vizita o parte din mănăstirile din Bucovina. “Domnului ambasador îi place foarte mult la Suceava, iar în momentul de faţă, este cazat la o pensiune din Gura Humorului, într-o zonă foarte frumoasă. De asemenea, este foarte încântat de preparatele tradiţionale româneşti”, a completat Victor Şutac.


Intră acum și în grupul de