Observatorul Astronomic din Suceava a marcat, vineri, 30 de ani de existenta


Intră acum și în grupul de

Zeci de oameni de ştiinţă, profesori universitari, foşti angajaţi şi colaboratori, elevi şi studenţi au fost prezenţi vineri, la Observatorul Astronomic din Suceava, pentru a marca împlinirea a 30 de ani de existenţă a instituţiei sucevene.

ObservatorManifestarea a fost deschisă de invitaţi de seamă, printre care s-au numărat: jurnalistul Alexandru Mironov, care a conferenţiat pe tema << Anul Marte >> , Marc Ulieriu, de la revista Ştiinţă şi Tehnică care a conferenţia pe tema << În goană după eclipsă >> , prezentând experienţele trăite la eclipsa de Soare din 13 noiembrie 2012, observată în Australia, şi profesorul Alexandru Toma, fost preşedinte al Comitetului de Cultură şi Educaţie Socialistă, omul care a pus bazele Observatorului Astronomic din Suceava.

Acesta le-a împărtăşit celor prezenţi la eveniment, începuturile construirii Observatorului şi le-a vorbit despre dificultatea cu care a reuşit să obţină aprobarea ridicării clădirii.

Prezent la eveniment, prof. univ. dr. Mihai Dimian, prorector cu activitatea ştiinţifică în cadrul USV, a precizat faptul că în 2014, la Universitatea din Suceava va avea loc Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică, lucru devenit o certitudine săptămâna trecută, în urma aprobării primite din partea MECTS.

Ca o noutate, acesta a spus că începând din luna februarie 2013, în incinta Observatorului Astronomic Suceava va fi inaugurată o sală de proiecţie 3D. “De asemenea, dorim să dezvoltăm o parte de muzeu interactiv în cadrul Observatorului, alături de celelalte activităţi de Planetariu şi observaţie”, a declarat Dimian.

Menţionăm că în cadrul aniversării de la Observator participanţii au putut viziona o colecţie de ziare şi publicaţii în care era oglindită activitatea de educaţie astronomică la Suceava, pe parcursul celor trei decenii.

Nu în ultimul rând, activitatea de la Observator s-a bucurat de prezenţa şi prestaţia corului de elevi coordonat de pr. prof. Lucian Tablan, care a încântat audienţa cu cele mai frumoase colinde.

Reamintim că Observatorul Astronomic şi-a deschis porţile pentru publicul larg în data de 4 ianuarie 1982 ca parte componentă a Muzeului Judeţean Suceava. Anual, Observatorul Astronomic este văzut de un număr de aproximativ 20.000 de vizitatori. De-a lungul anilor, Observatorul Astronomic Suceava a fost vizitat de o serie de personalităţi din domeniul astronomiei şi cosmologiei din ţară şi străinătate, precum cosmonautul Dumitru Prunariu şi astronautul Charles Duke, dar şi de diverse delegaţii oficiale. În anul 1984 Observatorul din Suceava a găzduit a VIII – a conferinţă pe probleme de fizică şi evoluţia stelelor a academiilor unor foste ţări socialiste, prezidată de Ala Masevici, preşedintele Comitetului ONU în lupta pentru pace.

Începând cu anul 2008, Observatorul Astronomic a trecut în administraţia Universităţii „Ştefan cel Mare”, care păstrează rolul iniţial de educaţie astronomică la toate nivelurile, adăugând şi componenta de cercetare ştiinţifică.


Intră acum și în grupul de