Prefectul Florin Sinescu face apel la suceveni sa-si achite datoriile la Termica


Intră acum și în grupul de

florin sinescu 1Prefectul Sucevei, Florin Sinescu, a făcut, marti, un apel către locuitorii municipiului reşedinţă de judeţ să-şi achite facturile restante la Termica. El  a avertizat sucevenii racordaţi la sistemul centralizat de termoficare că riscă să nu beneficieze de serviciile de termoficare dacă nu-şi plătesc facturile.

Potrivit reprezentantului Guvernului în teritoriu, SC TERMICA SA Suceava a contractat 90.000 de tone de cărbune de la furnizorul SC UNICOM HOLDING SA, din care au fost livrate până acum 79.000 de tone şi este în imposibilitatea de a-şi achita plăţile către furnizor.

„Lipsa fondurilor financiare poate duce practic la sistarea furnizării de energie termică locuitorilor municipiului Suceava racordaţi la sistemul de termoficare. Instituţia Prefectului şi Consiliul Judeţean Suceava fac şi au făcut demersuri pentru a obţine şi un sprijin guvernamental, dar acesta nu va fi suficient. Facem un apel către populaţie să îşi achite facturile restante. Se înregistrează un procent foarte scăzut de colectare a sumelor şi nu vrem să ajungem într-o situaţie delicată aceea a sistării încălzirii în lunile de iarnă. Societatea de termoficare se află în imposibilitatea achitării cărbunelui”, a declarat Florin Sinescu.

Prefectul judeţului avut marţi o întâlnire cu reprezentanţii SC UNICOM HOLDING SA, furnizorul de cărbune al SC Termica SA Suceava, cu tema analizării situaţiei privind plăţile pe care SC TERMICA SA le datorează pentru cărbunele livrat şi identificarea unor posibilităţi reale de finanţare. La întâlnire au fost prezenţi Lăcrămioara Loghin administratorul public al judeţului, Ovidiu Dumitrescu directorul general al SC TERMICA SA şi Ion Lungu primarul municipiului Suceava.

lungu 5Costul total al cărbunelui contractat de Termica SA Suceava este de aproximativ 30 de milioane de lei, iar populaţia are datorii de aproximativ 18 milioane de lei furnizorului de energie termică.

Primarul Sucevei a iniţiat încă de la începutul verii un program de recuperare a datoriilor populaţiei către Termica SA şi a stabilit împreună cu asociaţiile de proprietari ca valoarea sumelor achitate să fie de minim două milioane de lei pe lună. Ion Lungu a declarat că în iulie şi august încasările au fost la nivelul stabilit, dar că acestea s-au diminuat ulterior.

Primarul a făcut în ultima perioadă mai multe solicitări populaţiei să achite facturile restante pentru a se evita riscul sistării furnizării agentului termic. „Nu putem merge la nesfârşit în acest mod, fără să se achite contravaloarea facturilor pentru încălzire”, a declarat primarul, care a subliniat că municipalitatea face eforturi pentru a asigura fondurile pentru ca Termica să livreze energie termică în această iarnă şi în acelaşi timp pentru a menţine preţul gigacaloriei la acelaşi preţ, de 185 de lei/ Gcal, ca anul trecut.

 

 


Intră acum și în grupul de