Primarul Sucevei ar putea fi nevoit sa propuna majorarea taxelor locale. Vezi aici de ce


Intră acum și în grupul de

Propunerea de a menţine nivelul taxelor locale la nivelul anului 2012 nu a fost una populistă, ci una realistă întrucât municipalitatea are creanţe de la populaţie şi agenţi economici de 30 de milioane de lei, a declarat, marţi,  edilul-şef al municipiului Suceava, Ion Lungu. Pe de altă parte, primarul a spus că dacă Guvernul va introduce în Codul Fiscal condiţiile pentru menţinerea nivelului taxării lipsa datoriilor şi neafectarea veniturilor proprii, va propune modificarea nivelului de taxare locală. „Dacă nu au reuşit să plătească la nivelul care este acum, dacă le majorăm le vor plăti?”, s-a întrebat Lungu.

ion lungu 2013

El a explicat că Primăria Suceava are arierate de 2 milioane de lei, ceea ce reprezintă 0,8 la sută din buget şi că dacă se menţin în continuare taxele locale din 2012, va încasa mai puţin cu un milion de lei decât dacă se majorau cu 16,05 la sută, reprezentând rata inflaţiei din ultimii trei ani. „Vreau să văd însă actul oficial pentru că 90 la sută dintre primării au arierate, iar dacă nu măreşti taxele normal că se afectează veniturile proprii. Dacă va apare însă ordonanţa, voi fi nevoit să propun majorarea taxelor locale. Unde e lege nu-i tocmeală”, a spus Lungu. El s-a întrebat cum se va proceda în cazul sucevenilor care au achitat deja taxele pentru anul 2013 la nivelul celor din 2012, pentru că modificarea Codului fiscal vine după ce Consiliul Local a stabilit nivelul taxelor locale.

Consiliul Local Suceava a votat, în 12 ianuarie, în unanimitate, menţinerea taxelor locale la nivelul din anul 2012 în baza Ordonanţei adoptată de Guvern care permite autorităţilor locale să reducă în 2013 nivelul taxelor şi impozitelor locale. Primăriile care menţin taxele locale la nivelul de anul trecut nu vor mai putea recurge la această măsură decât dacă nu au niciun fel de datorii şi nu îşi afectează astfel veniturile proprii, în caz contrar fiind obligate de Guvern să indexeze taxele şi impozitele prin noi hotărâri. Condiţiile pe care autorităţile locale trebuie să le îndeplinească în mod obligatoriu pentru a evita creşterea taxelor şi impozitelor locale vor fi introduse de Guvern prin modificarea Codului Fiscal.

 

 


Intră acum și în grupul de