Elevii de la Colegiul “Alexandru cel Bun” din Gura Humorului au marcat “Ziua Rosiei Montane”


Intră acum și în grupul de

Comunicat de presă

Ziua Roşiei Montane reprezintă aniversarea a 1.882 de ani de existenţă a Roşiei Montane, cea mai veche localitate minieră din România, atestată documentar în data de 6 februarie 131. În plus, Ziua Roşiei Montane este un prilej de a sublinia importanţa conservării şi a valorificării patrimoniului natural şi cultural de la Roşia Montană şi de a face cunoscute riscurile la care este supusă întreaga zonă de către proiectul minier propus de compania Roşia Montană Gold Corporation (RMGC).

Colegiul Alexandru cel Bun 2

La Colegiul “Alexandru cel Bun” din Gura Humorului, Ziua Roşiei Montane a fost marcată în 7 februarie 2013, în aula instituţiei de învăţământ. La iniţiativa prof. Ştefania Boca au fost gândite activităţi care şi-au propus să sensibilizeze elevii şi participanţii şi să ofere mai multă informaţie despre această reală problemă a României. Primul moment a constat într-o scurtă introducere făcută de prof. Boca. Aceasta este direct implicată pe bază de voluntariat în promovarea zonei şi a aspectelor legate de aceasta. A urmat vizionarea unui film de prezentare intitulat Patrimoniul Roşia Montană. Cu aceasă ocazie cei prezenţi au aflat istoricul zonei, bogăţia pe care o are de oferit cadrul natural, valoarea de patrimoniu a galeriilor păstrate acolo de sute de ani. Filmul a avut intenţia de a raporta noţiunea de aur la materialul uman şi natural existent în zonă, şi nu la bogăţia subterană limitată care se intenţionează a fi exploatată, cu un impact negativ puternic asupra locului. Finalul a devenit o invitaţie de implicare, de voluntariat şi pentru jumătate de oră toată lumea a încercat, prin puterea imaginaţiei, să vizualizeze efectele unei redeschideri a minei.

Colegiul Alexandru cel Bun 1

Prof. Daniel Rusu împreună cu câţiva dintre elevii ai clasei a X-a A au organizat în continuare o dezbatere pe tema „Pro sau Contra Exploatării Roşiei Montane”. Elevii Petra Sîrbu, Mihaela Buzec, Andrei Tănăsescu şi Andrei Moroşan, membri ai clubului de Debate au prezentat argumente pro şi contra. Aceştia au intrat foarte serios în roluri de guvernanţi propunând susţinerea moţiunii de exploatere a zonei şi, de cealaltă parte, de opozanţi ai iniţiativei de a deschide cea mai mare mină auriferă de suprafaţă din Europa, iniţiativă propusă şi susţinută de compania Roşia Montană Gold Corporation. Ambele tabere au prezentat argumente solide, au susţinut cauza într-un mod profesionist, demn de a fi luat în considerare chiar şi de adevăraţii politicieni. Au participat în public, cu drept de vot, elevi din clasele a X-a A, a XI-a A, a VII-a A şi a IX-a G, precum şi cadre didactice interesate de temă.

Aflat la cea de-a treia ediţie la nivel naţional, evenimentul presupune mai multe activităţi: proiecţii de filme documentare, dezbateri, expoziţii sau concerte. Până în acest an, Ziua Roşiei Montane a fost sărbătorită în numeroase oraşe din ţară şi străinătate, cum ar fi: Roşia Montană, Alba Iulia, Arad, Bacău, Braşov, Bucureşti, Buzău, Cluj Napoca, Constanţa, Deva, Giurgiu, Iaşi, Ploieşti, Sibiu, Târgu-Mureş, Timişoara, Vaslui, Chişinău (Rep. Moldova), Princeton (SUA), Berlin (Germania) sau Viena (Austria), iar anul acesta ne bucurăm că oraşul nostru, Gura Humorului, s-a alăturat acestei liste.

Prof. Brînduşa Luminiţa Cîmpan şi prof. Ştefania Boca, de la Colegiul “Alexandru cel Bun” din Gura Humorului

 


Intră acum și în grupul de