„Termica e un fel de mini-Oltchim”. Vezi cui apartine afirmatia (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

ion lungu si ovidiu doroftei 2013

Primarul Sucevei, Ion Lungu, i-a cerut, marţi, şefului administraţiei judeţene, Cătălin Nechifor, sprijin în ceea ce priveşte problema societăţii de termoficare a municipiului reşedinţă de judeţ. În cadrul unei întâlniri organizate de Consiliul Judeţean cu reprezentanţii administraţiilor locale din judeţ, edilul-şef sucevean a declarat că situaţia societăţii de termoficare Termica SA Suceava este asemănătoare cu cea de la Oltchim arătând că se fac eforturi „pentru a se ieşi din iarnă”, dar şi că vor fi făcute disponibilizări.  „Termica e un fel de mini-Oltchim”, a afirmat Lungu.

Primarul a precizat că CL Suceava a aprobat accesarea unui credit de 13 milioane de lei pentru plata arieratelor la Termica SA, dar a subliniat că populaţia are datorii de peste 22 de milioane de lei. Lungu a spus că speră că beneficiarii serviciilor de termoficare vor achita restanţele astfel încât societatea să nu fie nevoită să oprească producerea agentului termic şi să livreze apă caldă pe perioada verii până la punerea în funcţiune a unei noi centrale termice.

Societatea de termoficare Termica SA aparţinând Consiliului Local ar putea intra în conservare în acest an odată cu funcţionarea noii centrale termice a oraşului construită de firma Adrem Invest, iar o parte dintre angajaţi vor fi disponibizaţi.

Primarul Sucevei declara, recent, că administraţia locală analizează procedura de transfer a activităţii de producere a energiei termice de la Termica SA la noua centrală de cogenerare construită de firma Adrem Invest şi care va asigura, începând cu iarna 2013-2014, încălzirea în regim centralizat. El arăta că preţul gigacaloriei va rămâne la fel pentru populaţie, de aproximativ 200 de lei, dar că municipalitatea nu va fi nevoită să mai asigure subvenţionarea producerii acesteia.

Primarul mai spunea că programul de restructurare propus de AGA din Termica SA prevede disponibilizarea a 330 de angajaţi din cei 569 de salariaţi existenţi, persoanele disponibilizate urmând să beneficieze de salarii compensatorii, conform contractului colectiv de muncă. El preciza că firma Adrem Invest va prelua şi concesiunea pentru distribuţia agentului termic şi că, în aceste condiţii, o parte din salariaţii Termica care lucrează în acest sector vor fi preluaţi de această firmă.

Noua centrală termică de cogenerare ar fi trebuit inaugurată în mai 2013, dar primarul a apreciat că aceasta va fi funcţională în toamna acestui an. Centrala va furniza 270.000 de gigacalorii anual, iar preţul de livrare stabilit conform contractului va fi de 116 lei pentru o gigacalorie, fără TVA. La acest preţ, consumatorul va mai achita 90 de lei pe gigacalorie pentru transportul agentului termic.

Firma de inginerie industrială Adrem Invest Bucureşti a câştigat în primăvara anului 2011 licitaţia organizată de Primăria Suceava pentru construirea unei centrale termice în oraş şi înfiinţarea unei noi societăţi de termoficare. Combustibilul pe care va funcţiona centrala va fi gazul metan în timpul iernii şi biomasa pe perioada de vară.

Pentru realizarea acestui proiect, Primăria Suceava şi societatea Termica SA Suceava pun la dispoziţie terenul şi utilităţile.


Intră acum și în grupul de