Nechifor: Termica SA nu mai are stocuri de carbune decat pentru noua zile (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

catalin nechifor 2

Din cauză că nu mai au stocuri de combustibili pentru producerea agentului termic, municipiile Suceava şi Vatra Dornei riscă să rămână fără căldură în regim centralizat în perioada următoare, a declarat marţi, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, care a ţinut să precizeze că se anunţă o perioadă rece cel puţin până la mijlocul lunii martie.

Şeful administraţiei judeţene a arătat, într-o conferinţă de presă, că în ceea ce priveşte asigurarea căldurii în municipiul Suceava, Termica SA nu mai are stocuri de cărbune decât pentru nouă zile. „Stocurile sunt epuizate. Încercăm să găsim o soluţie”, a spus Nechifor. El a menţionat că Primăria Suceava va contracta un împrumut de 15 milioane de lei pentru a achita datoriile pe care le are la Termica.

Totodată, preşedintele CJ Suceava a explicat că la Vatra Dornei, unde căldura este produsă într-o centrală ce funcţionează cu rumeguş, stocurile sunt reduse, iar necesarul pentru producerea de agent termic până la sfârşitul iernii este de minim zece mii de metri cubi de rumeguş, dar că Primăria nu poate începe acum procedurile de achiziţie.

Nechifor a mai spus că piaţa de rumeguş din judeţ este controlată de patru mari firme, printre care Kronospan care a înţeles situaţia socială şi va vinde Primăriei o cantitate de rumeguş, care este însă insuficientă. Nechifor a făcut apel şi firmelor austriece Egger şi Schweighofer, care folosesc rumeguş pentru a găsi astfel cantitatea de combustibil necesar funcţionării centralei.

El a explicat că Primăria Vatra Dornei va achita contravaloarea rumeguşului şi a transportului, singura problemă fiind că, în prezent, nu are cum achiziţiona acest produs de la firmele care produc rumeguş. „Mai demult, când s-a construit centrala termică, rumeguşul era reziduu şi polua mediul. Acum e materie primă pentru diverse produse”, a spus Nechifor.


Intră acum și în grupul de