Ce spune ministrul Vosganian despre revenirea TVA-ului la 19% (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

vosganian

Dacă în 2013 va exista creştere economică de 1,5-2 la sută, de anul viitor se va putea reduce TVA, este afirmaţia făcută, joi seară, la Suceava, de ministrul Economiei, Varujan Vosganian, care a evitat însă să spună cu câte puncte ar putea fi scăzut TVA în aceste condiţii.

Potrivit ministrului Vosganian, până în 2016, dacă se confirmă prognozele economice, se va putea reveni la TVA de 19 la sută. „În mod normal, dacă prognozele economice merg în ritmul pe care l-am scontat, de creştere de 1,5-2 la sută în 2013, de 3-4 la sută anul viitor, am putea merge cu reducerea până la revenirea la 19 la sută”, a spus ministrul Economiei, într-o conferinţă de presă.

El a explicat că în ceea ce priveşte regimul fiscal în perioada următoare guvernanţii se vor concentra pe reduceri fiscale şi nu pe creşteri fiscale pentru stimularea mediului de afaceri, precizând că discuţiile sunt mai avansate în ceea ce priveşte scăderea contribuţiilor de asigurări sociale.  Vosganian a arătat că în ceea ce priveşte o decizie privind TVA trebuie mai întâi să se evidenţieze ce spaţiu fiscal există, dacă în acest an va fi creştere economică. „Noi am asumat revenirea TVA la 19 la sută numai că perioada în care se va face va depinde de spaţiul fiscal. Înseamnă în ce mod vom avea creşteri de venituri care se datorează în primul rând creşterii economice, dar şi unei anumite evoluţii nominale”, a spus ministrul Economiei.

El a arătat că pe termen lung reducerea TVA duce la creşterea investiţiilor şi relansarea economică, însă pe termen scurt există un impact bugetar şi că va trebui să existe spaţiu fiscal de unde să fie  absorbit. Vosganian a adăugat că, în privinţa bugetului, în prezent guvernanţii sunt într-o perioadă de tatonare. „După stagnarea economică de anul trecut, trebuie să vedem dacă reuşit procesul de consolidare fiscală cu resursele pe care le avem”, a spus Vosganian.

În iunie 2010, Guvernul a decis majorarea TVA de la 19% la 24%, creşterea fiind aplicată începând cu luna iulie a aceluiaşi an. În octombrie 2012, premierul Victor Ponta a declarat că nivelul taxei pe valoarea adăugată ar trebui redus treptat, pe măsură ce scăderea este sustenabilă din punct de vedere bugetar, astfel încât în 2016 să ajungă „înapoi la 20%”. PIB a crescut anul trecut cu 0,3%, iar pentru anul în curs autorităţile estimează o creştere de circa 1,5%, prognoză revizuită de mai multe ori în jos, de la o estimare iniţială de 2,5%.


Intră acum și în grupul de