Puhoi de oameni fara serviciu, la Bursa Locurilor de Munca de la Suceava (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Sute de suceveni de diferite categorii de vârstă, unii şomeri, alţii fără niciun venit, dornici de muncă, dar cu puţine şanse de angajare, s-au aflat vineri, în holul Casei de Cultură din Suceava, acolo unde au participat la Bursa Locurilor de Muncă.Evenimentul organizat de SC ETHOS SRL în parteneriat cu AJOFM Suceava a reprezentat de fapt activitatea de încheiere a proiectului european “Formare profesionala pentru dezvoltarea resurselor umane din mediul rural, în judeţul Suceava”.

„Obiectivul proiectului a fost  acela de a facilita integrarea şomerilor, a persoanelor inactive sau a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, pe piaţa muncii în mediul rural din judeţul Suceava prin asigurarea unui cadru profesionist de consiliere şi formare profesională în domenii non-agricole. Proiectul a atins obiectivul general prin promovarea, în cadrul a zece campanii de informare, a oportunităţilor de ocupare în activităţi non-agricole pentru 420 de şomeri, persoane inactive şi persoane aflate în căutarea unui loc de muncă din mediul rural în judeţul Suceava si prin creşterea gradului de ocupare în activităţi non-agricole prin consilierea unui număr de 210 şomeri, persoane inactive şi persoane aflate în căutarea unui loc de muncă din mediul rural”, a declarat Marius Vatavu, managerul proiectului.

Potrivit acestuia, proiectul a asigurat, pentru persoanele din grupul ţintă, un sprijin permanent, concret şi oportun, actualizat la contextul economic actual, incluzând aspecte elementare de informare, consiliere profesională, şi dezvoltare personală, consolidate prin cursuri de formare profesională, astfel încât, până la această dată indicatorii proiectului să fie îndepliniți în totalitate.

La Bursa Locurilor de Muncă s-au prezentat în jur de 50 de firme, angajatorii primind sute de CV-uri. „Avem jumătate de oră de când a început bursa şi deja am primit în jur de 70 de CV-uri, multe dintre acestea venind chiar din partea persoanelor care deţin studii superioare, dar şi din partea oamenilor în vârstă. CV-urile se pot aplica şi online, după care vor fi selectate computerizat în funcţie de cerinţele postului”, a declarat pentru NewsBucovina.ro, reprezentantul unui hipermarket sucevean.

Printre cei veniţi la Casa de Cultură am găsit-o şi pe Dana P., o tânără studentă în vârstă de 23 de ani, aflată în căutarea unui loc de muncă. “Nu este pentru prima dată când încerc să îmi găsesc serviciu prin intermediul unui astfel de târg. Doresc să îmi găsesc un job în domeniul vânzărilor. Momentan, sunt şomeră”, ne-a declarat tânăra.

“Sunt muncitor necalificat, am doar opt clase şi îmi doresc să găsesc un post de ajutor de bucătar. La asta mă pricep. Am lucrat ani de zile în cadrul unui restaurant sucevean. Am doi copii, iar de un an de zile stau acasă fără niciun venit. Îmi este foarte greu. Cred că pentru mine sunt slabe şanse de angajare. Am venit totuşi să îmi încerc norocul”, a spus Olivia N., în vârstă de 38 de ani.

Retras ca un elev conştiincios într-un colţ, completând un teanc de hârtii, l-am găsit şi pe domnul Vasile M., în vârstă de 57 de ani. “De profesie sunt mecanic auto. Am lucrat 35 de ani în acest domeniu, dintre care 20 de ani în străinătate, în Grecia, Italia, Spania. Lucrurile nu stau foarte bine nici în străinătate, motiv pentru care de trei luni m-am întors în ţară. Vreau să îmi găsesc de lucru în ţara mea, în oraşul meu, din dorinţa de a fi alături de familia mea, fără de care mi-a fost foarte greu cât am fost plecat. Dacă nu voi găsit postul dorit, pot accepta şi alte job-uri, orice, numai să lucrez”, a spus bărbatul.

Proiectul „Formare profesională pentru dezvoltarea resurselor umane din mediul rural, județul Suceava” este co-finanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) 2007-2013, Axa prioritară 5 „Promovarea măsurilor active de ocupare”, Domeniul major de intervenţie 5.2 „Promovarea sustenabilității pe termen lung a zonelor rurale în ceea ce privește dezvoltarea resurselor umane și ocuparea forței de muncă”.


Intră acum și în grupul de