A inceput goana parintilor pentru inscrierea copiilor la clasa pregatitoare


Intră acum și în grupul de

clasa pregatitoareDimineaţa zilei de marţi, 2 aprilie, a fost una plină la secretariatele unităţilor de învăţământ sucevene din cauza numărului mare de părinţi care au venit să-şi înscrie copiii la clasa pregătitoare.

Deşi potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei Naţionale, prima etapă de înscriere este prevăzută a se desfăşura în perioada 2-22 aprilie 2013, la unele şcoli părinţi au format cozi de aşteptare, încă de la primele ore ale dimineţii.

Acest lucru s-a întâmplat şi la Şcoala cu clasele I-VIII „Miron Costin” Suceava, acolo unde până la ora 12.00 figurau înscrişi 26 de copii. „Numărul celor înscrişi este destul de mare, având în vedere că în numai patru ore am înscris un număr de 26 de copii. Deşi s-a lucrat la două mâini, inevitabil s-a format şi o coadă. Totuşi, în perioada de aşteptare, părinţii au fost îndrumaţi să viziteze cele patru clase pregătitoare pe care le avem la ora actuală în desfăşurare, tocmai pentru a-şi putea face o idee. A existat un singur caz în care copilul avea vârsta necesară pentru a fi înscris la clasa pregătitoare, însă părinţii au solicitat înscrierea lui la clasa I”, a declarat pentru NewsBucovina.ro, Dumitru Moraru, director adjunct în cadrul Şcolii „Miron Costin”.

Potrivit acestuia, în cele patru clase pregătitoare care funcţionează acum la nivelul instituţiei menţionate, învaţă un număr de 117 copii. Din toamna, la Şcoala „Miron Costin” vor fi alcătuite cinci clase pregătitoare.

O situaţie similară s-a înregistrat şi la Şcoala cu clasele I-VIII Nr.3 Suceava, acolo unde în intervalul orar 08.00-12.00 , un număr de 23 de părinţi au solicitat înscrierea copiilor la clasa pregătitoare. „Sunt părinţi foarte conştiincioşi care au venit chiar de luni să se intereseze de înscriere. Le-am explicat totuşi că înscrierile se pot face până în data de 22 aprilie şi că nu vor exista copii care să rămână neşcolarizaţi. Teoretic, din toamnă, la nivelul instituţiei noastre de învăţământ vor funcţiona două clase pregătitoare. Dacă numărul de copii va fi mai mare, vom solicita Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava suplimentarea numărului de clase”, a precizat Sidonia Apetrei, director la Şcoala Nr.3 Suceava.

Situaţia a este puţin diferită la Şcoala Generală Nr.1 Suceava, acolo unde părinţii şi-au făcut programări online, tocmai pentru a nu fi nevoiţi să stea la rând. „Am afişat din timp un număr de telefon la care părinţii au avut posibilitatea să se programeze online. În intervalul 14.00-18.00 au fost făcute 20 de programări, însă vom face înscrieri şi după această oră, în condiţiile în care secretariatul şcolii rămâne deschis până la ora 20.00. Din toamnă vom avea tot trei clase pregătitoare”, a declarat pentru NewsBucovina.ro, Gabriela Mihai, director în cadrul unităţii şcolare menţionate anterior.

Cele mai puţine înscrieri se pare că au fost făcute, în prima parte a zilei, la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava, acolo unde din toamnă va funcţiona o singură clasă pregătitoare. „Deocamdată am făcut trei înscrieri pentru clasa pregătitoare. Fiind liceu vocaţional, avem voie să facem o selecţie în rândul viitorilor elevi, care este de preferat ca pe lângă talent, să fi frecventat fie cursurile Palarului Copiilor, fie alte cursuri de muzică sau pictură. Desigur, au prioritate la înscriere şi copiii care au fraţi mai mari la noi în şcoală”, a spus Alexandra Bejinaru, director al reputatului Colegiu de Artă Suceava.

Reamintim că există şi o a doua etapă de înscriere la clasa pregătitoare, stabilită a se desfăşura în perioada 8-17 mai 2013. La această etapă vor participa doar copiii care nu au fost cuprinşi într-o unitate de învăţământ, după prima etapă, urmând ca în data de 24 mai să fie afişate listele finale a copiilor înscrişi.

 


Intră acum și în grupul de