Tigari de peste jumatate de miliard de lei vechi, confiscate la frontiera cu Ucraina, in doar 24 de ore

contrabandisti

Poliţiştii de frontieră suceveni au desfăşurat, in ultimele  24 de ore, mai multe acţiuni pe linia combaterii contrabandei cu ţigări, fiind confiscate 9.347 pachete cu ţigări de contrabandă, în valoare de 50.710 lei. Potrivit  ofiţerului de relaţii publice din cadrul STPF Suceava, comisar şef de poliţie, Ilie Poroch Seriţan, în cadrul acţiunilor întreprinse, poliţiştii de frontieră au fost nevoiţi să folosească armamentul din dotare, fiind trase cinci focuri de avertisment în plan vertical.

Astfel, marţi, în jurul orei 13.00, poliţiştii de frontieră din cadrul S.P.F. Rădăuţi, judeţul Suceava, au observat, cu ajutorul aparaturii de supraveghere, un grup de persoane care se deplasa dinspre frontieră spre interior, pe direcţia localităţii Frătăuţii Noi, transportând mai multe colete voluminoase. “Imediat, la fata locului s-a deplasat o echipa operativă care a procedat la imobilizarea persoanelor în cauză fiind astfel reţinuţi patru tineri domiciliați pe raza judeţului jud. Suceava. La inventarierea coletelor a rezultat cantitatea de 2.990 pachete de ţigări, în valoare de 26.910 lei, care a fost ridicată în vederea confiscării. În baza celor constatate, pe numele celor patru persoane, poliţiştii de frontieră au întocmit actele premergătoare începerii urmăririi penale pentru săvârşirea infracţiunilor de contrabandă în formă agravantă şi trecere ilegală a frontierei de stat”, a arătat Ilie Poroch Seriţan.

Tot marţi, în jurul orei 21.30, poliţiştii de frontieră din cadrul S.P.F. Brodina, judeţul Suceava, au observat, în apropierea frontierei de stat, pe direcţia localităţii Straja, un grup de persoane care se deplasa prin pădure, dinspre frontieră spre interiorul ţării, transportând mai multe colete voluminoase. Lucrătorii noştri au procedat la interceptarea persoanele în cauză şi deoarece acestea nu s-au supus somaţiilor legale prin voce, poliţiştii de frontieră au folosit armamentul din dotare, fiind trase, conform legii, cinci focuri de avertisment în plan vertical. Bărbaţii au  refuzat în continuare să se supună somaţiilor, au abandonat coletele şi au fugit, profitând de terenul împădurit – accidentat. La faţa locului au fost descoperite 3 colete cu ţigări care conţineau  4.857 pachete de  ţigări marca „Fest”, de provenienţă Belarus  în valoare de aproximativ 22.000 lei, care au fost ridicate în vederea confiscării. Cercetările sunt continuate de către poliţiştii de frontieră, fiind informate şi autorităţile de frontieră ucrainene, în vederea depistării tuturor persoanelor implicate şi documentării întregii activităţi infracţional”, a informat ofiţerului de relaţii publice din cadrul STPF Suceava.

colete tigari

În aceeaşi zi, la  P.T.F. Siret s-a prezentat pentru a intra în ţară, conducând un autoturism marca Fiat Stilo, un bărbat în vârstă de 55 de ani, domiciliat pe raza jud Suceava. “În urma verificării documentelor de călătorie, poliţiştii de frontieră şi lucrătorii vamali au efectuat un control amănunţit asupra persoanei şi  mijlocului de transport, deoarece existau suspiciuni că acesta transportă ţigări de provenienţă ucraineană. Astfel, în maşină au fost descoperite  ascunse şi nedeclarate în vederea sustragerii de  la controlul vamal,  în locaşuri special amenajate, şi anume în semi-aripile spate, bordul şi în anvelopele autoturismului, cantitatea de 1.470  pachete de ţigări, marca Viceroy de provenienţă ucraineană.  Ţigările în valoare de 1.800 lei  au fost reţinute în vederea confiscării, iar persoana în cauză a fost sancţionată contravenţional de către organele vamale cu amendă în valoare de 10.000 lei. Totodată, autoturismul marca „Fiat Stilo” în valoare de 18.000 lei a fost  ridicat în vederea confiscării, întrucât avea confecţionat un locaş special amenajat pentru ascunderea ţigărilor”, a mai informat Ilie Poroch Seriţan.