Protocolul de colaborare “Axa culturala nord-est Sibiu – Suceava” a fost semnat, la Suceava (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

 

 

 

 

La Muzeul de Istorie din Suceava a fost semnat joi dimineaţă, 18 aprilie 2013, Protocolul de colaborare “Axa culturală nord-est Sibiu – Suceava”.

Protocolul încheiat între Muzeul Naţional Brukenthal Sibiu şi Muzeul Bucovinei Suceava, a fost semnat de către directorii generali ai celor două instituţii muzeale, prof. univ. dr. Sabin Adrian Luca şi Constantin Emil Ursu.

“Ideea iniţierii acestui protocol de colaborare a pornit tocmai din necesitatea de a răspunde la lipsa de programe închegate în teritoriul mai larg. Am gândit acest program denumit generic << Axele culturale Brukenthal >> profitând şi de poziţia geografică extrem de avantajoasă a Sibiului (…) Am căutat doar muzee active, vii, care caută în acest marasm economic să se afirme în continuare”, a declarat prof. univ. dr. Sabin Adrian Luca.

Potrivit acestuia, necesitatea realizării unui astfel de program are o cauză economică (datorată crizei, dar şi fragmentării finanţării instituţiilor bugetare) şi una culturală (dată de lipsa programelor coerente). “Folosind legile din România şi contractele încheiate conform legii, dorim  să ne apropiem finanţatorii şi să îi facem să înţeleagă că noi, de fapt, ducem mai departe  un act cultural, linii culturale care se vor putea dezvolta în viitor prin programe care să revitalizeze muzeele din România (…) Visez ca prin aceste axe, colecţiile din muzee să circule între parteneri. Vrem să arătăm că putem colabora, că putem face împreună un soi de reciclări interne, prin intermediul specialiştilor noştri care pot participa la discuţii libere, schimb de idei ş.a.”, a explicat directorul Muzeului Naţional Brukenthal.

La rândul său, directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, s-a arătat mulţumit de semnarea Protocolului “Axa culturală nord-est Sibiu – Suceava”, susţinând că, colaborarea cu muzeul sibian este foarte importantă pentru muzeul sucevean. Acesta a făcut trimitere la expoziţiile Muzeului Brukenthal care au fost găzduite la Muzeul de Istorie Suceava, care au reuşit să încânte privitorii cu exponate din categoria Tezaur.

“Semnarea acestui parteneriat este un mare câştig pentru muzeul sucevean. Anul acesta, în afara expoziţiei de pictură << Scene şi personaje din Vechiul Testament >> care va prezenta lucrări din Galeria de Artă Europeană a Muzeului Naţional Brukenthal Sibiu, mai sunt prevăzute a se desfăşura un număr de 12 expoziţii foarte importante, cu piese care se încadrează cronologic între secolele XVII-XIX”, a dezvăluit Ursu.


Intră acum și în grupul de