Expozitia de goblenuri, realizate de sotia consulului Ucrainei la Suceava, a fost vernisata (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Holul Palatului Administrativ din municipiul Suceava a găzduit luni, expoziţia de goblenuri „Bucuria Învierii Domnului“, realizate de Nadia Boiechko, soţia consulului general al Ucrainei la Suceava, Vasily Boiechko.

Manifestarea, prilejuită de împlinirea a 1.025 de ani de la încreştinarea Rusiei Kievene (Ucraina), a reunit prieteni apropiaţi ai familiei Boiechko, reprezentanţi ai comunităţii ucrainene şi ai altor minorităţi din judeţul Suceava, oameni de artă, oficialităţi sucevene.

Prezent la eveniment, prof. univ. dr. Ştefan Purici, prorector pentru imaginea Universităţii “Ştefan cel Mare” Suceava, a avut o scurtă intervenţie prin care a explicat: “Creştinarea unei naţiuni înseamnă adoptarea unor valori. Atunci când Rusia Kieveană a adoptat creştinismul, a adoptat şi anumite valori pe care le împărtăşeşte întreaga civilizaţie europeană. A fost un proces general care a marcat trecerea de la o societate dezorientată, la o societate care a pus în centrul atenţiei toată activitatea acestei valori creştine. Expoziţia vine să marcheze apropierea între cele două popoare şi faptul că împărtăşim aceleaşi valori creştine”. Purici a mai spus că expoziţia de goblenuri vine să reîntărească legătura între fiinţa umană şi Dumnezeu, între creaţie şi activitatea zilnică, între pasiune şi munca ce ne captivează pe fiecare dintre noi.

La rândul său, artistul Mihai Pânzaru PIM a apreciat faptul că lucrările prezente în expoziţia „Bucuria Învierii Domnului“ sunt extraordinare. „Pictura pointilistă dă un răspuns la ce înseamnă valoarea luminii prin punct, prin culoare, dar goblenul este chiar pictură cu lumina zilei trecută prin ochi. Este o muncă titanică, de concentrare, de purificare. Asftel de lucruri rar se întâmplă”, a apreciat PIM.

Expoziţia „Bucuria Învierii Domnului“ a fost organizată de Prefectura Suceava, Consulatul General al Ucrainei la Suceava şi Consiliul Judeţean Suceava.

 

 


Intră acum și în grupul de