Flutur se intereseaza la ministrul Vosganian despre situatia lucrarilor la magistrala de gaz spre Vatra Dornei

flutur 1-2013

Senatorul PDL de Suceava, Gheorghe Flutur, i-a adresat o interpelare, ministrului Economiei, Varujan Vosganian, în care îi cere acestuia să prezinte date cu privire lucrările la magistrala de gaz metan Frasin – Câmpulung Moldovenesc – Vatra Dornei, menţionând că în urma acestei investiţii gazul metan urmează să alimentez şi centrala termică de cogenerare construită în Vatra Dornei prin proiectul „Suceava-Utilităţi şi mediu la standarde europene”, finanţat printr-un credit garantat de Guvern.

Parlamentarul democrat-liberal arată că a constatat sistarea lucrărilor la magistrala de gaz metan Frasin – Câmpulung Moldovenesc – Vatra Dornei care este deja realizată pe tronsonul Frasin – Câmpulung Moldovenesc – Pojorâta, iar la Vatra Dornei este finalizată construcţia centralei termice de cogenerare care ar urma să funcţioneze cu gaz metan.

 Flutur a subliniat că în ceea ce priveşte finalizarea execuţiei magistralei de gaz natural Câmpulung Moldovenesc – Vatra Dornei există un angajament ca Transgaz să continue lucrările, pe lungimea de 33 de km, între Pojorâta şi Vatra Dornei. Senatorul PDL îi cere ministrului Varujan Vosganian să precizeze care este situaţia finanţării, graficul de continuare a lucrărilor şi termenul de finalizare a investiţiei şi să ia toate măsurile pentru respectarea acestor termene.

El a reamintit că investiţia este parte a proiectului “Suceava-Utilităţi şi mediu la standarde europene” care a fost folosit de PSD ca agent electoral în mai multe campanii electorale şi că proiectul a împovărat bugetul unui număr de  61 de localități din judeţ, fără ca majoritatea dintre ele să fi avut cel mai mic beneficiu.  „Datoriile anuale se ridică de la sume de peste 150.000 euro, cum ar fi Pojorâta, până la peste un milion de euro, în cazul municipiului Vatra Dornei. Primăriile trebuie ajutate, iar  prin aducerea gazului metan în zonă vor creşte veniturile la bugetul local”, a arătat Flutur care consideră că dacă aceste localităţi se conectează la sistemul de distribuţie a gazelor naturale se va permite dezvoltarea serviciilor, a infrastructurii turismului în mod special şi va creşte şi atractivitatea localităţlor pentru potenţialii investitori.

Prin proiectul “Suceava – Utilităţi şi mediu la standarde europene” au fost construite centrale termice de cogenerare şi reţele de termoficare în municipiile Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Rădăuţi şi oraşele Gura Humorului şi Siret, dar şi o reţea magistrală de gaze naturale pe o lungime de 102 kilometri. Pentru realizarea investiţiilor în cadrul acestui proiect, Consiliul Judeţean Suceava a obţinut un credit cu garanţii guvernamentale în valoare de 86,3 milioane de euro, finanţatorul fiind Deutsche Bank A.G. Londra cu care CJ Suceava a semnat un contract de împrumut ce prevede rambursarea creditului în 25 de ani.  Deutsche Bank a cesionat în 2011 împrumutul acordat judeţului Suceava către Erste Group Bank.