Excursie la cele mai importante obiective turistice din judet, pentru elevii care participa la catehezele de la Biserica „Sfantul Dumitru” Suceava

excursie cateheza 08.06.2013 172Ziua de sâmbătă, 8 iunie 2013, a fost una minunată pentru copiii care au participat sâmbătă de sâmbătă la catehezele de la Biserica „Sfântul Dumitru” din Suceava, cateheze susținute de tânărul preot cărturar Justinian-Remus A. Cojocar.

După un an în care s-au ostenit cu învățătura, copiii au primit cadou la sfârșit de an o excursie la mănăstirile din Bucovina. Copiii, unii dintre ei olimpici naționali, îndrumați de Pr. Justinian au obținut două premii I la pictura de icoane și la eseu creștin la concursurile revistei „Biserica din sufletul copilului”, editată de Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”. Au obținut de asemenea premiul III la Mănăstirea Miclăușeni, la atelierul de cruciulițe și metanii.

Cu sufletul copleșit de bucurie și cu inima curată, copiii, cu vârste cuprinse între 8 și 13 ani au pornit sâmbătă, dimineață, cu Pr. Justinian în excursie.

Au poposit prima oară la Mănăstirea Humorului, ctitoria boierului Toader Bubuiog și au văzut oceanul de roșu ce inundă lăcașul sfânt. Au mers apoi la Mănăstirea Voroneț și au văzut Capela Sixtină a Orientului. Albastrul picturii aproape se confunda cu cerul.

„Peisajul până la Moldovița a fost extraordinar. La mănăstirea Moldovița, copiii au văzut mărul de aur dăruit de UNESCO, iar la Mănăstirea Sucevița, s-au minunat de Tetraevangheliarele vechi de 500 de ani și de veșmintele și obiectele de cult vechi.

Pe drumul îngust, străjuit de brazi și pășuni de un verde crud, microbuzul i-a dus pe copii până la Mănăstirea Putna, trecând peste Palma, unde s-au făcut poze și s-a admirat peisajul.

Călugărul ghid de la Muzeul Putna i-a captivat pe copii și le-a trezit în inimă și-n suflet dragostea pentru țară și Biserică. În itinerar a fost și Mănăstirea Sihăstria Putnei, din inima codrilor vechi ai Putnei.

La Chilia lui Daniil Sihastrul am oprit pentru servirea mesei și copiii au făcut mișcare în natură, înflăcărându-se la un meci de fotbal”, a relatat pr. Justinian Cojocar.

Potrivit acestuia, la Rădăuți, s-a vizitat Mănăstirea Bogdana, ctitoria lui Bogdan Întemeietorul, prima reședință a episcopilor de Rădăuți.

Pe drumul de întoarcere, spre seară, Mănăstirea Dragomirna a fost gazda tinerilor pelerini. „Slavă lui Dumnezeu pentru toate!”, a transmis preotul sucevean.