Din luna august, medicii suceveni ar putea intra in greva. Afla aici ce ii nemultumeste! (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Hincu si BadrajanÎncepând din luna august, medicii suceveni declanseaza actiuni de protest care să sensibilizeze Guvernul la a lua nişte măsuri cu privire la situaţia deficitară existentă în sistemul sanitar din România, a informat preşedintele Colegiului Medicilor Suceava, dr. Sorin Hîncu, în cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc vineri.

Potrivit acestuia, decizia a fost luată în urma întrunirii Consiliului Naţional al Colegiului Medicilor din România din data de 20 iunie 2013, la care au participat preşedinţii colegiilor medicilor judeţene, reprezentanţi ai sindicatelor medicilor, SANITAS, ai asociaţiilor medicilor rezidenţi, ai Colegiului Medicilor Dentişti.

Consiliul Naţional al CMR a analizat situaţia personalului din sistemul de sănătate şi a constatat că, deşi există o relaţie de colaborare cu Ministerul Sănătăţii, iniţiativele luate în vederea îmbunătăţirii situaţiei nu au fost puse în practică din cauza blocajelor de la nivel executiv şi legislativ.

Consiliul Naţional a decis constituirea unei alianţe între profesioniştii din sănătate, la care au aderat deja Camera Federativă a Medicilor, Federaţia SANITAS, Colegiul Medicilor Dentişti din România, asociaţiile medicilor rezidenţi. „Scopul este de a trage un semnal de alarmă foarte serios pentru stoparea declinului din sistemul sanitar din România şi al crizei grave în care acesta se află, din cauza subfinanţării cronice a sistemului”, a declarat dr. Sorin Hîncu.

Acesta a reaminti deopotrivă de exodul medicilor. „Toată lumea vrea să plece. Cine o să îi mai trateze pe oamenii din ţara asta? Ca nivel de pregătire, în Franţa, medicii români sunt pe locul II, în Anglia sunt pe locul I, în Italia sunt pe locul II etc. (…) Salarizarea medicilor şi a personalului medical este mult sub limitele decenţei (…) Sperăm să nu se ajungă la greva generală a medicilor, sau la demisia în bloc, acţiuni extreme care însă au avut loc în alte state din Europa”, a completat preşedintele Colegiului Medicilor Suceava.

Consiliul Naţional solicită de urgenţă ca rectificarea bugetară din sistemul sanitar să fie una pozitivă şi suficientă pentru buna funcţionare a sistemului şi dublarea veniturilor medicilor rezidenţi.

Se solicită un dialog real şi o dezbatere de pe picior de egalitate privind modalitatea de punere în practică a celorlalte doleanţe care au fost exprimate în urmă cu mai mult de un an (prin Declaraţia Adunării Generale CMR din 2012) şi anume: deblocarea posturilor în sistemul sanitar, renunţarea la orice barieră în ceea ce priveşte fondul pentru plata personalului (în prezent acesta este de 70% din suma decontată de CNAS); excluderea din categoria de bugetari a medicilor, dat fiind practica independentă şi autonomă a acestora; precizarea în mod expres că medical nu este funcţionar public şi nici echivalent al acestuia; majorarea veniturilor medicilor astfel încât venitul minim al unui medic (rezident) să fie echivalent cu trei salarii medii pe economie; condiţii de muncă decente pentru medici pentru a putea asigura un act medical de calitate şi implicit siguranţa pacientului; necondiţionarea calităţii de membru al Colegiului Medicilor din România de încheierea asigurării de malpraxis; renunţarea la blamarea medicilor şi respect din partea decidenţilor; reducerea birocraţiei şi simplificarea documentelor medicale în relaţia medic-pacient.

În cadrul Consiliului Naţional s-a votat un calendar al viitoarelor acţiuni de protest în condiţiile în care solicitările nu îşi vor găsi rezolvare, după cum urmează: Luna august – adunări de analiză şi protest privind starea sistemului de sănătate la nivel judeţean; Luna septembrie – marşuri de protest şi pichetări; Luna octombrie – proteste pe legea conflictelor de muncă; Luna noiembrie – demisia în bloc.

Consiliul Naţional speră ca acest calendar să devină caduc şi să nu se ajungă prin înţelegere la aplicarea acestor măsuri extreme.


Intră acum și în grupul de