Expozitie impresionanta de icoane pe sticla realizata de elevii din Cajvana


Intră acum și în grupul de

Biblioteca Bucovinei „I.G.Sbiera” Suceava a găzduit vineri, 21 iunie 2013, vernisarea expoziţiei „Icoana din sufletul meu”, prezentată de artistul plastic sucevean Cătălin Chifan.

Expoziţia a reunit un număr de 18 icoane pe sticlă realizate de elevii din clasele V-X de la Liceul Tehnologic Cajvana, respectiv de prof. îndrumător, Roxana Bliorţu. „Elevii se află la prima expoziţie în oraş, Liceul Tehnologic Cajvana participând prin reprezentanţii săi şi în anii trecuţi la câteva concursuri la care a obţinut distincţii importante. Este pentru prima dată când aceşti copii au lucrat în tehnica icoanei pe sticlă”, a declarat pentru NewsBucovina.ro, prof. Bliorţu.

Icoanele, realizate în Săptămâna „Să ştii mai multe, să fii mai bun”, ilustrează personaje şi ipostaze biblice precum: Maica Domnului cu Pruncul, Iisus Hristos, scene din Patimile Domnului Iisus Hristos ş.a.  Au expus elevii: Gabriela Savu, Irina Titieni, Gheorghe Savu, Andreea Rotar, Domnica Popovici, Alexandra Ştirbu, Rahila Pîţu, Irina Pîţu, Sultănica Ureche, Ancuţa Jucan, Sofronica Tomescu, Grigore Negruşer, Domnica Ureche şi Bianca Buga.

La rândul său, artistul plastic sucevean, prof. dr. Cătălin Chifan, a spus: „Prin tematica lor lucrările amintesc de icoanele medievale din secolele XIII-XIV. Doamna prof. Roxana Bliorţu, care are şi calitatea de îndrumător al acestui grup de artişti, a urmărit să ducă mai departe tradiţia românească a icoanei pe sticlă care se mai păstrează, de regulă, în mediul rural”.

Artistul a remarcat în mod deosebit talentul cu care au fost executate icoanele, precizând că tehnica folosită de elevi este cea tradiţională, în care se lucrează cu Tempera. „Acest tip de compoziţie (reprezentări iconografice) îl regăsim şi în miniaturile vechi, în evangheliare şi în tetraevangheliare. Acestea au rămas în cultura românească, s-au transmis mai departe, iar acum le vedem reinterpretate, păstrând totuşi vechile tehnici şi procedee de lucru”, a completat Chifan.

La eveniment a fost prezent şi directorul Liceului Tehnologic Cajvana, prof. Nicolae Robu.


Intră acum și în grupul de