Credinciosii praznuiesc, luni, Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul, Sanzienele sau Dragaica


Intră acum și în grupul de

Nasterea Sf Ioan BotezatorulCrestinii ortodocsi, catolici si greco-catolici praznuiesc luni, 24 iunie, Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul. Aceasta sarbatoare este cunoscuta in popor si sub denumirea de Sanziene sau Dragaica, scrie crestinortodox.ro

Potrivit sursei citate, Sfantul Ioan Botezatorul s-a nascut in cetatea Orini, in familia preotului Zaharia. Elisabeta, mama sa, era descendenta a semintiei lui Aaron. Nasterea prorocului Ioan s-a petrecut cu sase luni inaintea nasterii lui Iisus. Nasterea sa a fost vestita de catre ingerul Gavriil lui Zaharia, in timp ce acesta slujea la templu. Pentru ca nu va da crezare celor vestite de ingerul Gavriil, Zaharia va ramane mut pana la punerea numelui fiului sau.

Data de 24 iunie nu a fost fixata intr-un mod intamplator ca zi a nasterii Sfantului Ioan Botezatorul. Potrivit Sfintei Scripturi, zamislirea Sfantului Ioan Botezatorul a avut loc dupa ce Zaharia, tatal sau, a tamaiat in sfantul altar – loc in care numai arhiereul intra o singura data pe an, in luna a saptea, ziua a zecea (cf. Levitic 16, 29). Aceasta luna din calendarul iudaic cuprindea o parte din septembrie si alta din octombrie. Avand in vedere cele descoperite in Sfanta Scriptura, Sfintii Parinti au randuit ca ziua zamislirii Sfantului Ioan sa fie pe 23 septembrie, iar ziua de 24 iunie ca zi de nastere.

Biserica a inchinat lui Ioan sase sarbatori: Zamislirea lui (23 septembrie), Nasterea (24 iunie), Soborul lui (7 ianuarie), Taierea capului (29 august), prima si a doua aflare a capului lui (24 februarie) si a treia aflare a capului sau (25 mai).


Intră acum și în grupul de