LIVE: Sedinta extraordinara a Consiliului Judetean Suceava


Intră acum și în grupul de

Catalin Nechifor, presedintele CJ Suceava

LIVE TEXT:

„Referitor la Termica SA exista o foarte  mare presiune sociala si chiar daca nu avem atributii directe acolo, incerc sa gasesc solutii si printr-o formula guvernamentala. Cred ca lucrurile acolo sunt complicate si trebuie sa ne implicam si noi mai atent. Sunt in oras peste 20.000 de apartamente care trebuie incalzite.”

Vasile Ilie, liderul grupului de consilieri PDL din CJ Suceava:

„As vrea sa fim informati la viitoare sedinta ordinara a CJ despre situatia exacta, financiara a fiecarei unitati administrative si cea a CJ. Este data legea insolventei unitatilor administrative si e bine sa stim cum stam. Ne-ar fi util sa vedem si sa stim exact in ce situatie suntem.”

Catalin Nechifor:

„Incercam sa gandim un proiect prin care sa infiintam o companie care sa aiba ca scop producerea  de agropeleti, energie regenerabila, pentru ca parte din judet e destinat agriculturii vegetale. Sa fie o asociere intre CJ si mai multe consilii locale. producerea lor e ieftina si putem scadea facturile la caldura.  Prin asociere putem ajuta scolile, sediile de politie sau primarii si in final sa folosim catre alte destinatii. S-au creat implanturi pentru peleti de lemn. Nu vrem asa ceva pentru ca e complicat cu lemnul. Ideea cu agropeleti e mai inovatoare si presupune beneficii importante pentru mai multi.

Micii fermieri ar putea valorifica paiele de pe urma exploatarii agricole. S-ar putea ajuta foarte mult producatorii din zona rurala. Ne-ar interesa chiar din acest an sa ne pregatim cu partea tehnica si financiara si sa intram de la anul in asemenea productie. Noi am studiat o forma de producere de agropeleti de circa o tonă pe oră. Media la hectar la paioase e de 1,5-2 tone de paie, iar raportul de transformare e de 1 la 1. Important ca nu necesita uscare, iar produsul are valoare energetica ridicata. Diferenta fata de lemn e foarte mica, iar randamentul energetic mare.

Cred ca ar putea fi un proiect pilot la nivel national. Nu am mai auzit de asemenea abordari la nivel national. Ar da o dinamica pietei de energie.”


Intră acum și în grupul de