Doua tinere romance au murit in atentatul din Madrid


Intră acum și în grupul de

Primul – Ministru al Romaniei a cerut fiecarei institutii competente in domeniu sa prezinte o informare succinta pentru sintetizarea unei evaluari generale a situatiei generate de actele de terorism petrecute la Madrid, in cursul zilei de joi. In cursul noptii, Adrian Nastase a dispus organizarea unei misiuni speciale, conduse de ministrul delegat Marian Sarbu, avand in componenta reprezentanti ai ministerelor de externe, interne si sanatate, care s-a deplasat de urgenta la Madrid pentru evaluarea situatiei la fata locului.
In cadrul reuniunii, ministrul de stat Ioan Rus a evidentiat comunicarea permanenta intre ofiterii de legatura ai Ministerului Administratiei si Internelor cu reprezentantii politiei madrilene, precum si transmiterea datelor catre autoritatile de la Bucuresti.

Din informatiile transmise de Ambasada Romaniei din Spania, rezulta ca, pana in prezent, 75 de persoane ranite sunt cetateni romani, acestea fiind sub ingrijire medicala in spitalele madrilene, iar 2 dintre persoanele decedate au fost identificate ca fiind de cetatenie romana.

Evaluarea situatiei operative, realizata de catre institutiile componente ale sistemului national de prevenire si combatere a terorismului, conduce la concluzia ca Romania nu se confrunta cu riscul imediat al unei amenintari teroriste. Nu se impun, consecutiv, masuri suplimentare, iar la nivel national se mentine starea de alerta normala.

Participantii la intalnirea de lucru condusa de domnul Adrian Nastase au decis urmatoarele: organizarea unei celule de criza pentru romanii din afara granitelor, in cadrul Ministerului Afacerilor Externe, centrul de coordonare operativa anti-terorista din cadrul SRI este operational, intensificarea controalelor la punctele normale de trecere a frontierei, evaluari permanente ale institutiilor abilitate ale statului, atat in ceea ce priveste evolutia informativa din Spania, cat si cea din plan international.

Primul – Ministru a solicitat masuri urgente de asigurare a comunicatiilor pentru rudele cetatenilor romani din Spania, precum si analiza masurilor care se impun pentru repatrierea victimelor.


Intră acum și în grupul de