Ample controale in hoteluri si restaurante


Intră acum și în grupul de

Miron Mitrea a avut, vineri, o intalnire cu specialistii din cadrul Directiei Generale de Control si ai Directiei Sanitar Veterinare, in urma careia a decis constituirea de echipe mixte care vor controla modul in care se respecta standardele de calitate in unitatile turistice din tara.

„Fiindca incepand de acum ne pregatim de sezonul turistic de vara, m-am intalnit cu colegii mei din turism care reprezinta Directia Generala de Control. Este o directie generala care a functionat intr-un anumit mod si care de luni va functiona altfel. I-am reorganizat, ii dotam de luni cu tot ceea ce au nevoie si de saptamana viitoare, impreuna cu sprijinul dumneavoastra, vor reprezenta principala noastra arma impotriva celor care nu vor sa-si faca datoria fata de turisti.

Vom organiza echipe mixte, formate din colegii din control de la noi, impreuna cu cei de la Administratia Nationala a Medicilor Veterinari si de la Siguranta Alimentara, care vor controla restaurantele, hotelurile, modul in care arata bucatariile, modul in care arata camerele, modul in care se incadreaza hotelurile in tarifele pe care trebuie sa le practice conform categoriei pe care o reprezinta si modul in care restaurantele isi respecta datoria fata de clienti. Vor controla deci ca toti cei care platesc sa primeasca serviciile pe care le platesc conform legii.

Colegii nostri vor avea o activitate de teren extrem de intensa. Am stabilit ca vor sta luni, marti, miercuri, joi in teren, iar vineri vor face rapoarte. Sigur, in anumite cazuri speciale se vor duce in control si sambata si duminica, vor stabili masuri, vor da amenzi, vor inchide sau deschide diferite hoteluri sau restaurante. Sunt convins ca vor fi extrem de eficienti pentru ca lucreaza sub supravegherea mea directa in urmatoarele luni de zile.

Ei se pregatesc pentru o activitate pe care o vor avea de acum inainte multi ani de zile. Din cauza faptului ca am avut pana acum un sistem de control imprastiat care nu a dat rezultatele pe care le asteptam, am format acum echipe mai numeroase si vom merge in alt sistem de control.

Vom merge cu sanctiunile pana la inchiderea unitatii, asa cum spune legea. Vom aplica legea, nu vom iesi din litera ei. Daca vom constata ca legea in anumite domenii este prea moale, vom propune ca ea sa fie modificata, asa incat sa putem facem tot ce depinde de noi ca sa-i indrumam pe cei care se ocupa de turism pe calea cea buna – sa faca serviciile corespunzatoare pentru clienti. Sigur ca majoritatea fac acest lucru, dar exista reclamatii, exista oameni care sunt nemultumiti, exista chiar patroni de restaurante, de hoteluri care-i reclama pe altii care nu isi fac datoria si este nevoie ca noi sa fim prezenti acolo tot timpul. Din martie 2004 iesim la control in mod mult mai serios si mai organizat. Eu cred ca acest tip de control va da rezultate.

Ii sfatuiesc pe toti cei care lucreaza in turism si care vor avea in fata echipele pe care le trimitem in teritoriu sa incerce sa nu se opuna unui control legal. Ei reprezinta nu numai ministerul, dar in primul rand ma reprezinta pe mine direct si sunt foarte incapatanat atunci cand vreau sa fac ceva. Acum vreau sa fac un control organizat in turism. N-am timp si nu o sa putem controla fiecare hotel, fiecare restaurant, fiecare pensiune. Vom controla in general acolo unde aflam ca sunt deficiente majore si ii sfatuiesc pe toti cei care vor primi comisiile de control sa procedeze conform legii, sa nu se opuna. Daca se vor opune, sigur ca se vor lua toate masurile necesare, vom apela si la politie si la jandarmerie si le vom ridica autorizatiile de functionare.

In ce priveste modul in care se va aplica amenda, eu cred mai mult in faptul ca trebuie facut controlul decat in amenda. Amenda in sine este parte dintr-un sistem descurajant atata vreme cat vine in urma unui control serios, adica repetat si facut cu multa obiectivitate. Daca vine pur si simplu din motive subiective, nu are efect. Sigur, daca deficientele semnalate se repeta, vom inchide unitatile pana cand aceste deficiente se vor remedia” a declarat Miron Mitrea, Ministrul Transporturilor, Constructiilor si Turismului.


Intră acum și în grupul de