Mii de pelerini sunt asteptati la Cacica, de Sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului


Intră acum și în grupul de

Mii de pelerini sunt asteptati si  anul acesta la sanctuarul naţional din Cacica, judeţul Suceava, în zilele de 14 şi 15 august, cu ocazia sărbătorii Adormirea Maicii Domnului. Potrivit Biroului de Presă al Episcopiei Romano-Catolice de Iaşi, în afara celor din România, vor fi prezenţi pelerini din Germania, Polonia, Ungaria, Austria, Italia. La celebrările de anul acesta va fi prezent şi PS Joan Piris Frígola, episcop de Lleida (Spania). Printre pelerini se află: Preasfinţitul Petru Gherghel, episcop de Iaşi, Preasfinţitul Aurel Percă, episcop auxiliar de Iaşi.

cacica 2010  3

Sursa citată informează că marţi, 13 august, la ora 9.00, PS Petru Gherghel a dat startul pelerinajului bicicliştilor. Aproximativ 100 de biciclişti au pornit de la Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman şi au ajuns miercuri la Cacica. Tot miercuri, la ora 12.00 a avut loc celebrarea sfântei Liturghii de deschidere a pelerinajului. Celebrant principal a fost pr. Emilian Cătălin, OFMConv., provincial al Fraţilor Minori Conventuali din România.

Din programul celebrărilor de la Cacica a făcut parte pelerinajul tinerilor de miercuri, 14 august, acesta fiind condus de PS Aurel Percă. Pelerinajul pe jos a început la circa 5 km de Cacica, la ora 12.00, iar la ora 13.30 a avut loc ritul primirii tinerilor pelerini, urmând ca la ora 18.00, sfânta Liturghie celebrată de PS Aurel Percă să fie animată de tineri. Privegherea mariană cu lumânări de la ora 22.00 constituie pentru pelerini apogeul ajunului sărbătorii Adormirea Maicii Domnului. Rugăciuni şi cântece mariane se vor înălţa din inimile pelerinilor. Celebrarea va fi prezidată de PS Petru Gherghel.

Biroul de Presă al Episcopiei Romano-Catolice de Iaşi precizează că în ziua de hram, joi, 15 august, vor avea loc, la ora 06.00, sfânta Liturghie în limba română, iar la ora 07.30 sfânta Liturghie greco-catolică. Liturghia în limba maghiară va fi la ora 08.30, iar Liturghiile în limba polonă şi în limba germană, la ora 09.15.

pelerinaj cacica

În centrul sărbătorii Adormirii Maicii Domnului este Liturghia de hram celebrată la ora 11.00 de PS Petru Gherghel, episcop de Iaşi. PS Joan Piris Frígola va avea un mesaj special pentru pelerini. La Liturghie vor participa: PS Aurel Percă, numeroşi preoţi din ţară şi din străinătate. La final, vor fi binecuvântate florile şi obiectele religioase aduse de pelerini.

„Cu siguranţă, şi anul acesta de la Cacica mulţi se vor reîntoarce spre casele lor reînnoiţi sufleteşte. Dumnezeu va vorbi multor inimi, iar icoana Maicii Domnului din sanctuar, copie fidelă a celei de la Częstochowa, va îndrepta privirile multor pelerini spre cea care este „plină de har” pentru a contempla împreună cu ea minunile pe care Dumnezeu le face zi de zi cu noi”, arată sursa citată.

cacica


Intră acum și în grupul de