Premierul Victor Ponta, la Suceava: Nu stiu cum va arata harta regiunilor din Romania (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Conferinta de presa la Palatul Administrativ Suceava

Victor Ponta, premierul Romaniei:

„Am fost prima data la Cacica acum 30 de ani si cunosc zona. Multumesc lui IPS Pimen pentru invitatie si Excelentei Sale Petru Gherghel. Am obligatia de a arata respect pentru toti cei care au avut ieri sarbatoare. La Suceava am discutat cu prefectul, primarul, presedintele CJ, despre problemele ce tin de administrarea judetului.

Ma bucur ca din cele 12 maternitati la nivel national, doua sunt la Suceava. Vreau sa constatati ca nu m-am gandit nici o secunda ca cei doi primari din cele doua orase sunt din opozitie. Nu mi s-a parut relevant acest lucru. Ar fi fost pacat sa nu le terminam anul asta.

Inteleg ca toamna asta se inaugureza segmentul principal al centurii de aici si e un lucru foarte bun. Cunosc problema traficului de aici. E foarte clar angajamentul ca la anul sa terminam toata centura. Am ca prioritate acest angajament. Se tot plangea cineva la Suceava ca nu facem nimic. Sa il chemati pe Flutur la inaugurare.

Am o datorie catre Falticeni pentru spital si am facut o singura promisiune si sunt dator, ca anul acesta din orice rezerva pe cre o gasesc sa aloc suma pentru continuarea lucrarilor. Vreau sa il finalizam in cel mai scurt timp posibil. Va trebui sa fie o colaborare foarte buna cu Spitalul Judetean Suceava.

Am decis ca Directia Antifrauda sa aiba sediul la Suceava. E o idee de reforma pe care nu a realizat-o nimeni. Nu va fi complet independenta si politic si adminstrativ. Raspunde in fata mea si are dialog direct cu politia si parchetul. Suceava e judet puternic economic si am considerat ca e foarte bine ca sediul sa fie aici.

Nu stiu cum va arata harta regiunilor din Romania. Nu voi decide eu asta ca premier, dar cred in dezvoltare echilibrata si nu totul trebuie strans intr-un mare oras, indiferent care ar fi acesta.

Imi doresc ca Directia Antifrauda sa isi indeplineasca sarcinile foarte bine si sa avem rezultate serioase. Nu am fost aici in scopuri electorale. Eu aici vin in fiecare an. Si cand nu voi mai fi la guvernare, voi fi prezent. Iar la Cacica am amintiri mai mult decat frumoase. Ma bucur de fiecare data cand reusesc sa vin. Cand nu voi mai fi premier, voi sta mai mult aici.

Am discutat cu sindicalistii de la Termica pentru a vedea cifrele exact, inteleg foarte bine si oamenii au dreptate si nu e vina lor. Pana miercuri, le dau un raspuns sigur. Sper sa fie cel bun si nu cel rau. Nu avem in acest moment resursele in buget. Nu au fost prevazute. E vorba si de alte unitati din tara. Fac tot ce pot ca sa le dau un raspuns pozitiv oamenilor de aici. Rectificarea bugetare a fost indelung negociata cu FMI si UE si in final am incheiat una sustinuta si considerata ca fiind sustenabila. Nu a fost loc atunci.

La finele lui august si PSD si PNL si PC avem reuniunile interne, dupa care ne intalnim in USL. Decizia o luam pe 31 august. Nu am pretentia ca ce cred eu se va intampla. Eu sunt de parere ca cel mai bun moment pentru Referendum e odata cu primul tur al alegerilor prezidentiale. Daca PDL va boicota, cu atat mai bine.

Daca tot am copilarit in Bucovina eu sunt pentru o regiune aici. Aici ar fi frumos pentru o microregiune europeana. Poate facem Bucovina intreaga, Bucovina adevarata. In momentul cand vom ajunge anul viitor sa vorbim de regiuni, atunci va fi.

Semnalul dat cu Directia Antifraduda cred ca e clar.

Realmente trebuie sa masuram de 10 ori si sa taiem odata. Masura cu cele 8 regiuni de dezvoltare, nu cred ca e cea mai buna. Nu stiu sa spun daca trebuie 12 sau 10. Nu vreau sa intru in detalii pentru ca apar geloziile locale. Dupa ce le batem in cuie trebuie sa avem Curte de apel pe regiune. Optiunea mea discutata cu CSM si ICJ e ca in momentul finalizarii structurilor sa facem si curtile de apel pe regiunile respective.

Numirile la Directia Antifrauda le voi face luni. Suntem in linie dreapta cu acest aspect. Va fi un prim test. Ma gandesc ca tot ce tine de Ministerul Muncii, pensiile, educatia si sanatatea trebuie sa mearga spre regiuni. Reorganizarea ANAF e un test important privind capacitate reala de reorganizare. Cred foarte mult ca la Bucuresti trebuie sa ramana cat mai putin. Reglementarea si controlul. Restul activitatilor cat mai mult in regiuni.

Pai cu cine da Basescu examen pentru  brevet? Nu e zi libera? Am sa il chem ca ministru sa il mai testez odata sa vedem ce poate. Nu as vrea sa vad cum da foc din nou la vreo nava.

Nu intru in managementul privat al Tarom, dar cred ca trebuie sa isi pastreze toate cursele interne, inclusiv la Suceava. Sustin cu mare tarie pastrarea curselor interne. Nu as vrea sa renunte Tarom la ele si sa le preia altcineva.

Sper ca saptamana viitoare sa avem un ministru definitiv al Transporturilor, care asta va face, se va ocupa ora de ora de contractul cu CFR Marfa.

Eu ca premier nu pot face asta. Ideea e sa o negociezi si sa vezi exact ce obligatii sunt. Presedintele mai vorbea verzi si uscate pe la TV, dar am rezolvat-o cu CSAT.

Nu voi rezolva eu problema scolilor in 24 de zile daca nu au schimbat-o atatia in 24 de ani. Daca primariile sunt proprietarii scolilor, banii vor veni prin primarii si nu prin ISJ. Toate fondurile le dam prin autoritatile locale, iar responsabilitatea va fi a primariilor.

Cotroceni nu mai exista ca presedintie, e doar o echipa de campanie a dnei Udrea la prezidentiale. Le urez succes.

Nu am mai vorbit cu Basescu de la incidentul din Muntenegru, cand am constatat ca a folosit moartea unor oameni ca sa minta. Acum o luna facea ordine la Chisinau. O sa il trimitem si la Cairo.

Declaratiile lui sunt halucinante. Nu pot fi facute in calitate de presedinte. Budapesta asta isi doreste, sa aiba un politician suficient de iresponsabil ca Basescu si sa faca ping-pong. Eu vreau sa arat ca extremismul si irepsonsabilitatea vine din partea cealalta. Noi nu suntem ca ei.

Romania suntem cei seriosi si normali. Ma bucur ca ieri presedintele a fost mai temperat in declaratii.

Unde isi face Udrea vacantele e problema sa. Nici macar a sotului, ca a rezolvat asta. Am zis un lucru cu bunatate: cred ca dna Udrea cand va avea sot si copii va intelege cat de important e sa stai 10 zile cu ei. Eu nu simt nevoia sa ma scuz ca dupa 2 ani am fost in vacanta cu sotia si copii. Cred ca e normal asta. Udrea ar fi un politician mai bun daca ar pricepe lucrurile astea. Asta e insa problema domniei sale si a stuff-ului de campanie din care face parte si Traian Basescu.

Mai usor cu partiile din bani publici ca nu prea mai avem. Poate ca atunci cand s-a inceput era bine sa se asigure finantarea. Cand nu am bani pentru scoli si spitale, pentru partii nu am. Sa fim foarte clari. Repet, daca e o investitie ce se dovedeste profitabila o voi face, altfel nu fac decat in sanatate si in educatie.

Imi doresc foarte mult sa candideze Elena Udrea la presedintie. Si fac pareu cu voi ca Blaga si Flutur o vor sustine. Vor face campanie pentru ea, pentru ca lingai mai mari ca Blaga si Flutur nu am vazut.

M-as fi asteptat ca presedintele sa se preocupe si de problema celor din Muntenegru sau de copiii de la Suceava de anul trecut. Nu a facut-o, dar dupa ce i-a facut dosar penal doctorului Bradisteanu l-a sunat sa il roage sa il ajute pe Cioaba. E tipic pentru Basescu.”


Intră acum și în grupul de