Uniunea Europeana sprijina crearea unui sistem informatic national


Intră acum și în grupul de

Proiectul este finantat de Uniunea Europeana cu 1 milion de Euro prin Programul Phare 2002. Proiectul se va derula in parteneriat cu Franta si Spania, si are ca obiectiv general conceperea structurilor operationale care sa gestioneze un sistem automatizat de informare compatibil cu Sistemul de Informare Schengen (SIS II).

Proiectul se inscrie in Planul de Actiune Schengen al Romaniei. Timp de 18 luni, un colectiv format din functionari ai Ministerului Administratiei si Internelor din Romania, experti francezi si spanioli in domeniu, impreuna cu domnul Jean-Marcel Guillot, consilier de pre-aderare, ofiter in Politia franceza, vor concepe arhitectura generala a acestui sistem informatic urmarind indeplinirea celor trei componente pe care este structurat programul.

Primul obiectiv – realizarea cadrului legal si institutional – se va axa pe analiza legislatiei romanesti actuale referitoare la implementarea cadrului operational si juridic al sistemului informatic in vederea alinierii acesteia la cerintele Acquis-ului Schengen si pe analiza rezultatelor obtinute in domeniile gestiunii frontierelor si a vizelor; cooperarii politienesti in combaterea traficului cu stupefiante, arme si munitii si in cel al protectiei datelor personale din Spatiul Schengen.

De asemenea, se va constitui o structura specifica Statelor Membre ale Uniunii Europene, biroul ,,SIRENE”, ale carui sarcini si mijloace tehnice de functionare vor fi incluse intr-un document intitulat „Concept General”.

Al doilea obiectiv – elaborarea solutiilor tehnice – vizeaza problemele de organizare, modalitatile de lucru si caracteristicile tehnice ale echipamentelor de comunicatii, informatice si a software-ului asociat, precum si accesul utilizatorilor si beneficiarilor la bazele de date in functie de competentele acestora.

Ultimul obiectiv – dezvoltarea competentelor necesare realizarii proiectului – are in vedere selectionarea si pregatirea personalului care va utiliza tehnologia si echipamentele moderne ce vor fi folosite in cadrul sistemului informatic national, precum si asigurarea participarii acestuia la grupurile de lucru Schengen din acest domeniu.


Intră acum și în grupul de