Mai multe organizatii civice spun ca legea anticoruptie ar fi ineficienta

Presedinta Fundatiei pentru o Societate Deschisa, Renate Weber, declara ca lipsa sanctiunilor face ca deopotriva demnitarii si autoritatile sa neglijeze sau chiar sa ia in deradere prevederile legii, tratandu-i cu dispret de cetateni.

Valerian Stan, de la Apador CH, a aratat ca 11 parlamentari se afla inca in stare de incompatibilitate potrivit propriilor declaratii si nu ar exista nici o posibilitate legala de a-i sanctiona. Potrivit lui Valerian Stan, legea anticoruptie face trimitere la regulamentele Camerelor, dar acestea sunt inaplicabile. La Camera Deputatilor, regulamentul nu spune cine trebuie sa faca sesizarea, pentru ca deputatul care n-a iesit din starea de incompatibilitate sa fie considerat demis. Iar la Senat, sectiunea din regulament referitoare la conflictul de interese a fost inlaturata cu totul, fiind inlocuita cu trimiterea la lege, adica la actul normativ care trimite la regulament.

Potrivit autorilor analizei, comisiile pentru verificarea averilor de pe langa cele 16 Curti de Apel au activitate aproape inexistenta. Desi functioneaza de peste 8 ani, ele nu au cercetat decat 247 de sesizari