Mai multe organizatii civice spun ca legea anticoruptie ar fi ineficienta


Intră acum și în grupul de

Presedinta Fundatiei pentru o Societate Deschisa, Renate Weber, declara ca lipsa sanctiunilor face ca deopotriva demnitarii si autoritatile sa neglijeze sau chiar sa ia in deradere prevederile legii, tratandu-i cu dispret de cetateni.

Valerian Stan, de la Apador CH, a aratat ca 11 parlamentari se afla inca in stare de incompatibilitate potrivit propriilor declaratii si nu ar exista nici o posibilitate legala de a-i sanctiona. Potrivit lui Valerian Stan, legea anticoruptie face trimitere la regulamentele Camerelor, dar acestea sunt inaplicabile. La Camera Deputatilor, regulamentul nu spune cine trebuie sa faca sesizarea, pentru ca deputatul care n-a iesit din starea de incompatibilitate sa fie considerat demis. Iar la Senat, sectiunea din regulament referitoare la conflictul de interese a fost inlaturata cu totul, fiind inlocuita cu trimiterea la lege, adica la actul normativ care trimite la regulament.

Potrivit autorilor analizei, comisiile pentru verificarea averilor de pe langa cele 16 Curti de Apel au activitate aproape inexistenta. Desi functioneaza de peste 8 ani, ele nu au cercetat decat 247 de sesizari. Dintre acestea, 87% din cazuri au fost inchise ca nefondate, 2 % sunt in curs de cercetare, 2 % trebuie completate si numai 7 % au dus la procese, dar fara ca vreunul sa fie finalizat cu o hotarare definitiva.

Renate Weber a anuntat ca Fundatia pentru o Societate Deschisa pe care o conduce a solicitat si membrilor guvernului date cu privire la pozitiile pe care sotiile si rudele de grad intai le ocupa in firme sau organizatii non-guvernamentale. Cei solicitati sa raspunda au fost pana acum primul ministru, Adrian Nastase, ministrul de externe, Mircea Geoana, ministrul administratiei publice, Eugen Bejenariu si ministrul economiei, Dan Ioan Popescu, ministrul transporturilor, Miron Mitrea. Renate Weber spune ca raspunsurile primite arata ca „semnalul privind nerespectarea acestei legi vine de foarte de sus, ca foarte putini au luat legea in serios, ca cei mai multi o trateaza cu dispret, ceea ce inseamna dispret fata de ce cetatean”.


Intră acum și în grupul de