Evaluarea guvernarii PSD in perioada 2001-2003 facuta de Alianta PNL-PD


Intră acum și în grupul de

Documentul trece in revista toate domeniile importante, analizate, potrivit reprezentantilor aliantei, pe baza cifrelor oficiale, facute publice chiar de guvern. Sunt analizate rezultatele guvernarii atat in plan intern, in domenii cum ar fi politica fiscala si bugetara, mediul de afaceri, privatizarea, justitia, administratia publica, dar si in plan extern. Studiul arata ca neindeplinirea criteriilor economice de aderare la Uniunea Europeana atrage dupa sine neindeplinirea criteriilor politice.

Concluzia raportului este ca, in perioada 2001-2003, s-au inregistrat „disfunctionalitati economice majore, o radicalizare a coruptiei si clientelismului, o crestere a deficitelor si datoriilor din economie”. Aceasta ar demonstra, conform studiului, ca guvernarea PSD constituie o amenintare la adresa democratizarii, dezvoltarii si modernizarii tarii.

Vicepresedintele PNL, Varujan Vosganian, precizeaza ca nu este vorba despre o „carte neagra” a guvernarii PSD, ci de o evaluare a acesteia, deoarece sunt mentionate si realizarile acestei perioade. El a mai spus ca raportul nu foloseste un limbaj polemic si nu face referiri nominale la anumiti ministri, ci ia in discutie strategia de guvernare.

Raportul opozitiei a fost criticat de reprezentantii PSD, capitol cu capitol, inainte de a fi facut public. Mai multi ministri ai cabinetului Nastase printre care Mircea Geoana si Miron Mitrea au declarat ca evaluarea ar fi nerealista-doar o etapa a luptei electorale.


Intră acum și în grupul de