Ion Lungu nu sustine initiativa consilierilor locali PDL privind modalitatea de sustinere a handbalului sucevean (VIDEO)

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă că nu susţine proiectul consilierilor locali PDL în privinţa înfiinţării unei asociaţii sportive, din care să facă parte şi Primăria, care să susţină echipa de handbal.

Lungu a spus că nu este de acord ca Primăria să intre într-o asociere prin care să-şi asume administrarea echipei de handbal, arătând că o asemenea asociere în cazul echipei de fotbal Foresta dă bătăi de cap şi acum municipalităţii.

„Şi acum ne judecăm cu Nord Club Foresta”, a spus Lungu.

El consideră că ajutorul municipalităţii pentru handbalul sucevean se poate face în continuare cu fonduri nerambursabile.

Lungu a arătat că pentru asta, echipa de handbal trebuie să returneze cei 100.000 de lei primiţi în acest an, reziliat contractul actual şi refăcută procedura de alocare de fonduri.

Consilierii municipali PDL Suceava anunţă că în şedinţa de săptămâna viitoare a Consiliului Local Suceava doresc să supună atenţiei problema Clubului Sportiv Universitatea Suceava, care se află în pragul desfiinţării ca urmare a unui raport al Curţii de Conturi ce instituie obligativitatea returnării unor sume de bani primite de acesta de la Consiliul Local Suceava.

Liderul grupului PDL din CL Suceava, Lucian Harşovschi, invită la această şedinţă pe toţi cei care iubesc acest sport şi persoanele interesate din cadrul clubului în vederea identificării unei soluţii pentru salvarea handbalului suceavean.

„Menționăm că și alte cluburi sportive din țară s-au confruntat cu probleme asemănătoare, însă municipalitățile au identificat soluții pentru salvarea activităților sportive respective. În acest sens, după analizarea modului de finanțare a altor cluburi sportive și după discuții avute cu reprezentanți ai handbalului suceavean, consilierii PDL propun constituirea unei asociații sportive care să aibă ca membrii fondatori consiliul local Suceava, Universitatea ,,Ștefan cel Mare” și foști antrenori și jucători de handbal care au contribuit la rezultatele bune ale actualului club, la care se pot adăuga și alte persoane fizice sau juridice care doresc să sprijine acest sport”, arată Harşovschi.

El a arătat că această soluție respectă recomandările Curții de Conturi care cere ca organele administrației publice locale să nu aibă doar rolul de a finanța activitățile sportive, ci și acela de a participa direct la realizarea unor acțiuni, proiecte sau servicii de interes public local.

Această soluție propusă de consilierii PDL a mai fost aplicată și de alte municipalități, ultima dată de către municipiul Turda care s-a asociat cu „ASOCIATIA HANDBAL CLUB POTAISSA TURDA”, prin H.C.L. nr. 175/25.07.2013.

În anul 2013, Clubul Sportiv Universitatea Suceava a primit de la municipalitate doar 10% din suma aprobată de către Consiliul Local pentru handbalul suvevean, iar dorința PDL Suceava este ca sumă ramasa să constituie aportul de capital la constituirea noii asociații sportive, precum și cotizația municipiului pentru primul an de activitate a noii asociații. Ca și în celelalte situații similare din țară, noua asociație va prelua locul în campionat și palmaresul fostului club sportiv, susţine liderul grupului PDL din CL Suceava.