Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant lanseaza o campanie

Presedintele FSLI, Aurel Cornea, semneaza un comunicat prin care face apel „la intreaga societate civila, la colegii din celelalte federatii, la parinti si studenti” pentru a-i sprijini in strangerea celor o suta de mii de semnaturi necesare pentru promovarea in Parlament a initiativei legislative.
Prin promovarea acestui proiect, FSLI „lanseaza o provocare intregii clase politice care, in mod demagogic, declara ca invatamantul romanesc este o prioritate nationala dar, in realitate, an de an, scoala romaneasca si salariatii sai s-au zbatut intr-o subfinantare cronica, fiind „Cenusareasa” sistemului bugetar” – se precizeaza in comunicatul FSLI.
FSLI reclama ca Legea invatamantului, din 1995, nu a fost respectata de nici o guvernare. Legea prevede ca finantarea invatamantului de stat trebuie sa se faca de la bugetul de stat, in limitele a cel putin 4% din PIB. Potrivit FSLI, pana acum s-a apelat la „inginerii financiare”, astfel ca „procentul alocat efectiv nu a depasit 3,67% din PIB”.
FSLI da ca exemplu anul 2002, cand invatamantului de stat i-a fost alocat 3,1% din PIB, „cel mai mic procent din Europa”. In acelasi an, Bulgaria a alocat 3,44% din PIB, iar Ungaria aproape 5% .
Initativa legislativa a FSLI a fost avizata favorabil de Consiliul legislativ al Senatului, cu unele observatii si propuneri si a fost publicata in Monitorul Oficial din 10 martie 2004.