Nastase-Trebuie sa acceleram ritmul reformelor


Intră acum și în grupul de

Intrebare: – Domnule prim-ministru, Uniunea Europeana a afirmat in urma cu cateva saptamani ca nu sunt multumiti de ritmul reformelor din Romania, fiind ingrijorati ca nu sunt prea multe sanse de a adera la Uniunea Europeana in 2007. Nu a fost aceasta un soc pentru dumneavoastra?

Dl. Adrian Nastase: – Nu as generaliza, au fost unele voci care au spus ca trebuie sa acceleram ritmul reformelor, este clar ca trebuie sa realizam acest lucru. Dar, Consiliul European din decembrie a fost foarte pozitiv si agenda pentru Romania, a fost foarte clara, stipuland finalizarea negocierilor in acest an, semnarea Tratatului cu Uniunea Europeana anul viitor si aderarea in 2007.

In vederea atingerii acestor obiective este clar ca trebuie sa fim foarte seriosi acasa, sens in care am furnizat o lista de masuri prioritare Comisiei si, de asemenea, colegilor nostri din Parlamentul European. Sunt foarte convins ca vom reusi. Beneficiind de sprijinul si asistenta tuturor partenerilor si prietenilor nostri din tarile membre ale Uniunii Europene, vom finaliza cu succes negocierile anul acesta care este un proces care, oricum, va trebui sa-l acceleram. Este vorba de modernizarea tarii. Am facut multe eforturi in ultimii ani, am consolidat indicatorii macroeconomici, am reusit sa inregistram o crestere economica de cinci procente in ultimii trei, patru ani si sunt masuri in trei domenii: reforma sistemul juridic, masuri anticoruptie precum si reforma in administratie, care sunt sigur ca va fi una de succes. Sunt sigur ca la sfarsitul acestui an negocierile cu Romania se vor incheia.

Intrebare: – Referitor la procesul de privatizare, acesta este unul dintre domeniile in care reprezentantii Uniunii Europene au fost ingrijorati, mai ales in transparenta procesului, si acest lucru in legatura cu Petrom, cea mai mare companie petroliera romaneasca, data limita pentru aceasta privatizare este sfarsitul lui iunie pentru acea privatizare? Sunteti sigur ca veti respecta aceasta data limita?

Dl. Adrian Nastase: РPermiteti-mi sa spun ceva despre privatizare, in general. In ultimii ani, am privatizat aproape totul in sectorul industrial, ne-am concentrat acum pe sectorul energetic. Ati mentionat Petrom, dar, in ultimele luni vor fi anunturi legate de privatizarea companiei de distributie a gazelor naturale din Romania, si a catorva dintre companiile de distribuire a energiei electrice in Romania. Colaboram cu cateva dintre firmele de consultanta straina si sunt sigur ca veti afla mai multe despre acest domeniu de activitate al Guvernului in urmatoarele saptamani. In privinta Petrom, procesul a inceput si pe 7 aprilie, de fapt colaboram tot timpul cu banca, cu Cr̩dit Suisse, First Bank si cu ING Bank. A fost foarte important ca pe 7 aprilie va fi o oferta foarte clara din partea licitantilor pentru Petrom, de fapt procesul se desfasoara bine, pot va asigur ca privatizarea Petromului se va incheia in urmatoarele luni. Oricum in acest an, va fi un an important si in privinta privatizarilor. Permiteti-mi sa spun ca am reusit restituirea pamantului catre proprietarii initiali in proportie de 97%. Suntem hotarati sa continuam privatizarea ca o strategie foarte clara de schimbare a gestionarii companiilor prin schimbarea statului proprietatii.

Intrebare: – As dori sa aflam putin mai mult despre procesul de reforme, un numar mare de angajati la stat, mii de muncitori isi vor pierde probabil locurile de munca, masuri care nu vor fi populare, dar aveti alegeri generale in noiembrie, chiar aveti de gand sa implementati aceste masuri?

Dl. Adrian Nastase: – Nu vom incepe acum acest proces, in ultimii ani am realizat restructurarea intreprinderilor aflate in proprietatea statutului si am creat noi locuri de munca in sectorul privat. Am inregistrat succese pana acum, dar rata somajului in Romania este de 7 – 7,5 procente. Am creat multe noi locuri de munca in domeniul intreprinderilor mici si mijlocii, am creat parcuri industriale, care au deja importante utilitati si am adus multe investitii straine in ultimii ani pentru a folosi aceste facilitati. Sunt increzator ca vom putea continua restructurarea unora dintre industriile vechi din Romania si vom crea noi locuri de munca in acelasi timp. Acesta este obiectivul nostru si cred ca vom fi inregistra succese si in desfasurarea campaniei electorale. Este clar ca pentru noi cel mai important lucru este acum incheierea procesului de reforme din Romania.

Intrebare: – Revenind la reforme, as dori sa va referiti la domeniile in care s-au realizat schimbari si la ce veti realiza concret in urmatoarele luni.

Dl. Adrian Nastase: – Acesta este un domeniu in care trebuie sa adoptam masuri foarte dure si sa le aplicam cu multa seriozitate mai ales in domeniul implementarii acquis-ului. In domeniul reglementarilor, multe dintre ele au fost adoptate, dar intr-o perioada de tranzitie sunt cateva dintre punctele slabe si de aceea am depus eforturi intense pentru crearea de noi institutii si abordand foarte clar implementarea follow up.

Abordand acum direct intrebarea dumneavoastra, este important pentru noi sa sporim transparenta tuturor operatiunilor, achizitiile publice se fac deja prin internet si prin licitatii electronice, aproape totul, de la medicamente, la constructii publice, la mobilier pentru institutiile Guvernului, la orice, totul se realizeaza intr-un mod foarte transparent. Aceasta este o modalitate de a reduce coruptia, alta modalitate este sa cream mai multa transparenta, inclusiv cu averile demnitarilor. Toate aceste date sunt trecute pe internet, pentru accesul tuturor.

Este important ca am imbunatatit legislatia si in acest domeniu. Procesul de privatizare este foarte important pentru a transmite un mesaj clar in privinta nivelului saracie in Romania. Nu am mentionat faptul ca finalizam procesul de privatizare si in sectorul bancar: in acest an vom privatiza un nou procent de 25% din actiunile Bancii Comerciale Romane in urmatoarele luni. Intelegeti ca problema statutului proprietatii este foarte importanta, in vedera eliminarii tentatiei de coruptie.

Reporter: – Va multumesc. Va doresc succes, sper sa atingeti toate termenele pe care le-ati mentionat, si Romania sa adere in 2007.

Dl. Adrian Nastase: – Va multumesc. Acesta este cel mai important mesaj.


Intră acum și în grupul de