Nastase-Trebuie sa acceleram ritmul reformelor

Intrebare: – Domnule prim-ministru, Uniunea Europeana a afirmat in urma cu cateva saptamani ca nu sunt multumiti de ritmul reformelor din Romania, fiind ingrijorati ca nu sunt prea multe sanse de a adera la Uniunea Europeana in 2007. Nu a fost aceasta un soc pentru dumneavoastra?

Dl. Adrian Nastase: – Nu as generaliza, au fost unele voci care au spus ca trebuie sa acceleram ritmul reformelor, este clar ca trebuie sa realizam acest lucru. Dar, Consiliul European din decembrie a fost foarte pozitiv si agenda pentru Romania, a fost foarte clara, stipuland finalizarea negocierilor in acest an, semnarea Tratatului cu Uniunea Europeana anul viitor si aderarea in 2007.

In vederea atingerii acestor obiective este clar ca trebuie sa fim foarte seriosi acasa, sens in care am furnizat o lista de masuri prioritare Comisiei si, de asemenea, colegilor nostri din Parlamentul European. Sunt foarte convins ca vom reusi. Beneficiind de sprijinul si asistenta tuturor partenerilor si prietenilor nostri din tarile membre ale Uniunii Europene, vom finaliza cu succes negocierile anul acesta care este un proces care, oricum, va trebui sa-l acceleram. Este vorba de modernizarea tarii. Am facut multe eforturi in ultimii ani, am consolidat indicatorii macroeconomici, am reusit sa inregistram o crestere economica de cinci procente in ultimii trei, patru ani si sunt masuri in trei domenii: reforma sistemul juridic, masuri anticoruptie precum si reforma in administratie, care sunt sigur ca va fi una de succes. Sunt sigur ca la sfarsitul acestui an negocierile cu Romania se vor incheia.

Intrebare: – Referitor la procesul de privatizare, acesta este unul dintre domeniile in care reprezentantii Uniunii Europene au fost ingrijorati, mai ales in transparenta procesului, si acest lucru in