Recomandari ANPC

Pentru ca produsele specifice Sarbatorilor Pascale sa nu prezinte un pericol pentru sanatate, presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, Rovana Plumb, recomanda consumatorilor sa cumpere produse alimentare perisabile ( carne de miel, peste, oua etc.) numai din locuri amenajate si autorizate care asigura conditiile igienico-sanitare specifice si unde exista certitudinea ca produsele sunt controlate sanitar-veterinar.
ANPC recomanda consumatorilor la cumpararea produselor specifice Sarbatorilor Pascale urmatoarele :

· OUA

– Asigurati-va ca depozitarea si expunerea spre vanzare a acesor produse sunt corespunzatoare.
– Conform Ordinul Ministrului Sanatatii nr.976/1998 pentru aprobarea Normelor de igiena privind productia, prelucrarea, depozitarea, pastrarea, transportul si desfacerea alimentelor, depozitarea oualor in cofraje sau in lazi se face in spatii racoroase, fara miros strain, la temperatura de max. + 14 º C , ferite de razele soarelui sau de alta sursa de cadura. Vanzarea oualor in unitatile de desfacere se face numai in raioane separate sau in raioane cu produse preambalate. Este interzisa vanzarea oualor la raionul de preparate din carne ori produse lactate sau raioanele de produse alimentare care se consuma ca atare, fara a mai fi supuse unui proces termic.
– Evitati cumpararea oualor a caror coaja este crapata, murdara, sau sparta.
– La spargere ouale nu trebuie sa prezinte albusul tulbure sau amestecat cu galbenusul.
– Verificati data ouatului, care trebuie marcata, in ordine cronologica si necodificat, astfel:
“zi/luna/an”, pe fiecare ou. In cazul comercializarii oualor preambalate sau ambalate
marcarea se va face si pe ambalaj, conform HG nr. 641/2002 privind regimul de
comercializare a oualor.

· VOPSEA DE OUA

– Urmariti incadrarea produsului in data durabilitatii minimale;
– Verificati daca pe ambalajul de prezentare al produsului sunt mentionati colorantii alimentari admisi de Ministerul Sanatatii si Familiei in lista ingredientelor, conform normelor sanitare in vigoare, cat si modul de utilizare.

Atentie ! Nu utilizati la vopsirea oualor vopsea pentru alte destinatii, precum cea tipografica, pentru textile. Utilizarea altor tipuri de vopsele, poate prezenta pericol pentru sanat